Teknisen Kaupan myynti Q3 2020: Rakentaminen vetää vielä, teollisuuden ongelmat tiivistyvät

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski kolmannen neljänneksen aikana viisi prosenttia vuodentakaisesta.

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski kolmannen neljänneksen aikana viisi prosenttia vuodentakaisesta. Tammi–syyskuussa myynti supistui neljä prosenttia.

Toimialoista ainoastaan rakentamisen tuotteet ja palvelut on pystynyt lisäämään myyntiään. Koko vuoden osalta toimialan myynti kasvoi kaksi prosenttia ja kolmannellakin neljänneksellä vielä hitusen edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten laskenut toimiala oli edelleen raaka-aineet, joiden myynti supistui lähes 14 prosenttia kolmannella kvartaalilla. Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa myynti jäi seitsemän prosenttia vuodentakaista pienemmäksi. Kuluttajatuotteiden myynti heikkeni vajaat kolme prosenttia vertailuajankohdasta.

– Myynnin odotuksia pienempään supistumiseen vaikutti koronapandemian rauhoittuminen kesällä niin Suomessa kuin Euroopassakin. Yleiskuva säilyi kuitenkin ennallaan, eli tuotteet ja palvelut rakentamiseen jatkoi edelleen positiivista kehitystä. Kuitenkin rakentamisen puolellakin on jo nähtävissä hidastumista; betoniteräksen kysyntä on pysynyt keväästä saakka edellisvuotta selvästi alempana ja LVI-tuotteissa luvut kääntyivät miinukselle kolmannella neljänneksellä, kertoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 kesä-elokuussa 25 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan nämä luvut ennakoivat rakentamisen kokonaisuutena kääntyvän selvään laskuun talven aikana. Tuotteiden ja palveluiden toimitukset teollisuuteen laskivat vähemmän kuin toisella neljänneksellä, jolloin investoinnit pysähtyivät kuin seinään.

– Huolestuttavaa on kuitenkin se, että tarvikkeet ja komponentit tuotannon ylläpitoon laskivat selvästi, mikä vahvistaa sen, että teollisuustuotanto laski tuntuvasti kolmannella kvartaalilla.

Raaka-ainekaupassa niin teräkset ja metallit kuin teollisuuden kemikaalit ja muut raaka-aineetkin jatkoivat reipasta alamäkeään. Näissä sekä hinnat, että volyymit jatkoivat laskuaan. Kuluttajatuotteissa jatkui puutarhakoneiden ja sähköisten työkalujen hyvä kysyntä, sen sijaan autonvaraosa- ja rengaskaupassa luvut jäivät edellisvuodesta.

Koronapandemian toisen aallon kiihtyminen niin Suomessa kuin viennin kannalta merkityksellisessä Euroopassakin tulee väistämättä heikentämään myös teknisen kaupan yritysten syksyn tilannetta.

– Kustannustuki 2:sen nopea hyväksyminen ja käyttöönotto sekä sen edeltäjään liittyvien valuvirheiden, kuten esimerkiksi tiukan toimialarajoituksen poistaminen, ovatkin erittäin tärkeitä, jotta useimmat yritykset selviäisivät hengissä talven yli, Uitto painottaa.

– Nopealla aikataululla etenevässä Suomen kestävän kasvun ohjelman suunnittelussa pääpainon tulisi olla tekijöissä, jotka vaikuttavat Suomen toipumiseen seuraavan kolmen vuoden aikana. Tällöin puhutaan panostuksista nopeasti vaikuttaviin asioihin, kuten esimerkiksi energiatehokkuusinvestointeihin teollisuudessa ja palveluyrityksissä. Investoinnit luovat työtä.

Lue lisää

Katso kaikki