Tätä kiveä ei käännetty – Kotitalousvähennyksen nostolla olisi voinut vaikuttaa työllisyyteen

Kotitalousvähennyksen määrä on pysynyt ennallaan jo parisen vuotta, vaikka nyt jos koskaan, olisi ollut tarve nostaa se edes vuoden 2019 tasolle. Kun hallitus miettii keinoja työllisyyden nostamiseen, tämäkin keino olisi kannattanut hyödyntää paremmin.

Kotitalousvähennys kannustaa ihmiset ostamaan palveluita esimerkiksi kodinparannukseen, ja kuten julkisuudessakin on viime vuoden keväästä asti puhuttu, korona-aikana on ollut käynnissä varsinainen kodin mukavuutta ja viihtyisyyttä lisäävä korjausbuumi.

– Jos kaikki kivet pitää kääntää työllisyyden lisäämiseksi, on tässä kivi, joka jäi ainakin tällä erää kääntämättä, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n lakimies Pia Kilpeläinen toteaa.

Hyödynnä vähennys taloteknisiin korjaus- ja huoltotoimiin

Vuonna 2021 kotitalousvähennystä voi verotuksessaan edellisen vuoden tapaan hakea 2.250 euroa omavastuun pysyessä 100 eurossa. Koska kotitalousvähennys on henkilökohtainen, voi samassa taloudessa asuva pariskunta saada yhteensä 4.500 euron vähennykset per vuosi.

– Kotitalousvähennystä voi saada mm. kodin taloteknisiin korjaus- ja huoltotöihin niin kotona kuin vapaa-ajanasunnoilla. Lämmitystapamuutokset esimerkiksi sähkö- tai öljylämmityksestä aurinko- ja maalämpöön, termostaattisten patteriventtiiliventtiilien uusiminen, ilmanvaihtokanavien puhdistus, kylpyhuoneen ja WC-tilojen uusiminen, kaikki asumismukavuutta ja asukkaiden kustannuksia säästäviä toimenpiteitä on mahdollista toteuttaa kotitalousvähennystä hyväksikäyttäen, Kilpeläinen muistuttaa.

Hyvällä suunnittelulla remonttikulujen jako useammalle vuodelle

Kilpeläinen vinkkaa, että jos kovat pakkaset ovat saaneet miettimään kodin lämmitystavan muutosta tai muuten vain energiankulutusta, kannattaa suunnittelu aloittaa hyvissä ajoin ja muistaa, että remonttiin kuuluvaan työn osuuteen on mahdollista saada kotitalousvähennystä ja remontin kuluja voi hyvällä suunnittelulla jakaa useammalle vuodelle.

Kotitalousvähennys myönnetään sinä vuonna, jona työkorvaus on maksettu, joten hyvin ajoitetusta remontista voi saada vähennystä kahtena eri vuonna. Kilpeläinen kuitenkin huomauttaa, että remontin ajoituksessa kannattaa olla tarkkana, koska verottaja voi katsoa laskutuksen keinotekoista jakamista kahdelle vuodelle veronkierroksi, jos remonttiin kuuluva työ ei todellisuudessa ajoitu vuodenvaihteeseen.

– Jos remonttiin kuuluvaa työtä tehdään osittain kahden vuoden puolella, silloin ei jälkeenpäin voi sanoa, että kyse olisi keinottelusta. Isoissa remonteissa kannattaakin etukäteen sopia, että laskutus tapahtuu useammassa erässä töiden etenemisen mukaan, vinkkaa Kilpeläinen.

Lue lisää

Katso kaikki