Tampereen kaupunki vähentää energiankulutustaan lämmityskauden aikana

Kuva: Pixabay

Tampereen kaupunki tavoittelee viiden prosentin vähennystä energiankulutuksessaan talvikaudella 2022–2023. Nyt päätetyillä toimenpiteillä kaupunki vähentää omaa energiankulutustaan ja pyrkii näin osaltaan torjumaan energiapulan uhkaa, kertoo Tampereen kaupunki tiedotteessaan. 

Nyt päätetyt energiansäästötoimenpiteet täydentävät jo käynnissä olevia energiatehokkuustoimenpiteitä. Tampereella energiatehokkuuden vaatimukset on huomioitu muun muassa rakentamalla kaikki uudet rakennukset A-energialuokkaan sekä pyrkimällä perusparannuksissa 30 prosentin parannukseen energiatehokkuudessa. Valaisinverkosta noin 65 prosenttia on jo vaihdettu energiatehokkaiksi valaisimiksi, ja valaistuksen ohjausta on kehitetty. 

Energiapulaan liittyviä säästötoimia valmisteltiin selvittämällä Tampereen kaupungin energiankulutusta, jotta toimenpiteet ovat mahdollisimman vaikuttavia. Eniten energiaa kuluu rakennusten lämmitykseen, sähköön sekä ulkovalaistukseen. Kaupunki toteuttaa useita eri toimenpiteitä karsiakseen energiankulutustaan.

Kiinteistöjen lämpötilaa lasketaan keskimäärin 1,5 astetta. Lämpötilaa ei kuitenkaan alenneta sellaisissa rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluita, tai päiväkodeissa, joissa pienet lapset leikkivät lattialla. Ilmanvaihtoa säädetään todellisten käyttöaikojen mukaisiksi sisäilmaolosuhteita heikentämättä.

Tampereen Valoviikkojen kestoa lyhennetään. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Valoviikot päättyisivät tammikuussa. Aiemmin Valoviikot ovat jatkuneet maaliskuulle saakka. Myös katualueiden ulkovalaistuksen paloaikoja lyhennetään ja maisemavalaistusta karsitaan. 

Ulkokenttien lämmityksen käyttökunnossapidon pakkasrajaa lasketaan –10 pakkasasteesta –5 pakkasasteeseen eli jos pakkasta on yli viisi astetta, kenttiä ei enää lämmitetä. Koulukadun kentän ja Sorsapuiston jäädyttäminen aloitetaan puolestaan vasta, kun vuorokauden keskilämpötila alle +2 astetta. Aiemmin jäädytys aloitettiin, kun lämpötila oli +5 astetta. Uimahallien saunojen käyttöä rajoitetaan siten, että joka toinen sauna on pois käytöstä.

Lue lisää

Katso kaikki