Tammisaareen rakennettiin vähäpäästöinen kioski – Energiatehokkuutta tuovat hukkalämmön talteenotto ja aurinkopaneelit

Kauppias Sanna Kumpumäki. Kuva: R-kioski

Tammisaaressa voi nyt asioida täysin uudenlaisessa kioskissa, kun vanhan kioskin paikalle on noussut hirsirakenteinen, lippakattoinen ja vastuullisesti rakennettu vähäpäästöinen rakennus, kertoo R-kioski tiedotteessaan.

Tammisaaren Ärrä on ollut asemarakennuksessa evakossa maaliskuusta lähtien, kun vanha kioskirakennus purettiin uuden alta pois. Uuden kioskin virallisia avajaisia vietetään 18. marraskuuta, mutta ovet ovat avoinna 10. marraskuuta lähtien.

Tammisaaren kioski on ensimmäinen R-kioskin itse rakennuttama kioskikiinteistö. Aseman tuntumaan on noussut tummanharmaa hirsinen rakennus, jossa on iso katettu terassi. Lippakatto muistuttaa kioskiarkkitehtuurin perinteistä. Rakennus on toteutettu vastuullisesti. Energiatehokuutta tuovat kylmälaitteiden hukkalämmön talteenotto ja aurinkopaneelit. Kioskirakennus on kooltaan noin 110 neliötä ja terassi 50 neliötä.

– Tämä on ihan uskomaton rakennus. Kioski on tyylikäs, toimiva, moderni ja ekologinen. Itse pidän erityisesti valosta ja avaruudesta sekä maisemasta, joka aukeaa kioskin isoista ikkunoista. Meillä on jatkossa yli 30-paikkainen terassi ulkona ja sisälläkin on asiakaspaikkoja. Siirrymme nyt ihan uudelle tasolle ja aikakaudelle, R-kauppias Sanna Kumpumäki sanoo tiedotteessa.  

Rakennuksen materiaaliksi valittiin hirsi sen monikäyttöisyyden, kotimaisuuden ja vastuullisuuden takia. Puu hyödyntää kasvaessaan hiilidioksidia, ja hirret sitovat sitä rakentamisen jälkeenkin. Kioskin sisäseiniin on jätetty hirsipinta näkyville. Eristeenä on käytetty täysin uusiutuvaa puukuitua.

– Lähtökohtamme oli rakentaa mahdollisimman vähäpäästöinen ja energiaomavarainen rakennus. Käyttöveden lämmitys, lattialämmitys ja ilmanvaihtolaitteisto sekä ovipuhallin toimivat kylmälaitteista talteen otetulla hukkalämmöllä. Kioskin katolla on 39 aurinkoenergiapaneelin aurinkovoimala, joka tuottaa noin 15 000 kWh sähköä vuodessa, R-kioskin rakennusmestari Jari Tapanainen kertoo.

Lue lisää

Katso kaikki