Talteka: LVI-tukkumyynti kääntyi kasvuun

Taltekan tiedotteen mukaan LVI-tukkumyynti oli tämän vuoden kolmannella kvartaalilla myynti oli hyvässä vedossa. Uhkana ovat kuitenkin kustannusten nousu ja komponenttien saatavuus.

Talotekiikkalehti

Rakentamisen suhdannekäänne on ollut nopea. Rakentaminen kokonaisuutena supistui viime vuonna 4 prosenttia, mutta täksi ja ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennakoi parin prosentin kasvua.

Myös LVI-tukkumyynti on kääntynyt ensimmäisen kvartaalin negatiivisen tuloksen jälkeen selvään kasvuun. Q2 oli jo 11 prosenttia edellisvuoden vastaavaa jaksoa edellä ja Q3:n kasvu on peräti 13 prosenttia.

– Rakentamisen hyvä vauhti on nostanut talotekniikkatuotteiden volyymeja. Tämä ei kuitenkaan sellaisenaan selitä hyvää tilastoa. Euromääräisestä kasvusta merkittävä osa johtuu raaka-aineiden ja komponenttien voimakkaasta kallistumisesta, joka näkyy myös tuotteiden ja järjestelmien myyntihinnoissa, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo tiedotteessa.

Rakentamisen luottamusindikaattorit ovat nyt hyvällä tasolla ja RT ennakoi kasvun jatkuvan vielä ensi vuonnakin. Myös LVI-urakoitsijoiden näkymät ovat valoisat. Asuntorakentamisen ohella myös toimitilarakentaminen toipuu.

Korjausrakentamisessa koronan aiheuttama varovaisuus näyttäisi vaihtuvan kasvuun. Etenkin asuinrakennusten korjaukset ovat selkeästi lisääntyneet.

Teollisuus- ja varastorakentamisen ennakoidaan kasvavan selvästi. Julkisen sektorin hankkeetkin toipunevat notkahduksen jälkeen. Liike- ja toimistorakentamisen puolella odotukset ovat kuitenkin matalammalla.

– Tilanne näyttää hyvältä, mutta suurena uhkana ovat raaka-aineiden sekä komponenttien kustannusten nousu ja pitkät toimitusajat. Loppuvuoden kasvulukemat eivät todennäköisesti ole parin viime kvartaalin tasolla, mutta koko vuosi jää melkoisella varmuudella plussan puolelle. Aloitusten hyvä taso kannattelee talotekniikkaa pitkälle ensi vuoteen, arvioi Salo tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki