Talotekniikka NEXT -seminaarissa tavoiteltiin lisää yhteistyötä alalle – ”Talotekniikan profiilin nosto on tärkeää”

Cervi Talotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Petri Valve on toiminut talotekniikka-alalla vuodesta 1985 lähtien. ”Olen pahoillani siitä, että ala on aliarvostettu. Meillä on paljon mielenkiintoisia, vastuullisia ja merkityksellisiä tehtäviä. Meidän pitäisi saada tämä viesti nuorille, jotta he innostuisivat alasta. Kilpailu tulee olemaan kovaa kaikista alan osaajista. Siksi talotekniikan profiilin nosto on tärkeää.”

Talotekniikka NEXT -seminaari järjestettiin 29.9.2022 Hotelli Scandic Parkissa Helsingissä. Seminaarin tavoitteena oli tuoda esiin talotekniikan roolia sekä lisätä vuoropuhelua suunnittelun, urakoitsijoiden ja teknologiatoimittajien kesken. Tapahtuma keräsi 400 osallistujaa, ja sitä seurattiin myös striimin kautta. Kokosimme kuvakoosteen Granlund Oy:n ja Kiinkon järjestämästä tapahtumasta.

Teksti: Anne Soininen
Kuvat: Piritta Porthan

Granlund Oy:n toimitusjohtaja Pekka Metsi muistutti, että modernissa yhteiskunnassa mikään ei toimi ilman talotekniikkaa. ”Alamme merkitys on suurempi kuin positiomme tällä hetkellä on rakentamisen, kiinteistöjohtamisen ja ylläpidon arvoketjuissa. Jos talotekniikka saadaan vahvemmin osaksi koko rakennusprosessin johtamista, tuottavuus kehittyy kaikissa prosessin vaiheissa.”
LVI-insinööri Merja Salmi-Lindgren Espoon kaupungilta toivoo talotekniikka-alan parempaa arvostusta. ”Odotan tältä seminaarilta konkreettisia vinkkejä, miten parantaisimme eri osapuolien välistä yhteistyötä niin ympäristöasioissa kuin muunkin toimivuuden kannalta. Odotan myös ratkaisuja, miten pääsisimme näihin tavoitteisiin.”
Rakentamisen tuotantotalouden professori Olli Seppänen Aalto-yliopistosta kertoi tilaisuudessa Hukka LVI- ja sähkötöissä -tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin asentajien ajan jakautumista. Suurin osa asentajien ajasta kuluu muuhun kuin asennustyöhön. ”Suunnitelmien toteutuskelpoisuus on avainasemassa – sitä ei voi nykyisillä tehtäväluetteloilla ratkaista. Nyt pitäisikin pohtia, kenen suunnittelu oikein kannattaisi viedä loppuun?”
Kone Hissit Oy:n liiketoimintajohtaja Anna Tiri esitteli seminaarissa hissien älyteknologioiden käyttöä HUSissa. Projekti on Tirin mukaan myös hyvä esimerkki sujuvasta yhteistyöstä eri yritysten välillä. ”Ratkaisussamme Koneen keskeiset huolto- ja laitteen tilatiedot siirtyvät HUSin käyttämään, Granlundin kehittämään kiinteistöjohtamisen järjestelmään API-rajapinnan kautta.”
Kehitysinsinööri Tero Rintakallio Seinäjoen kaupungilta mietti Talotekniikka NEXT -tapahtumassa suunnittelun ja asentamisen suhdetta. ”Olisi hyvä, että suunnittelija olisi mukana silloin, kun hänen itse suunnittelemansa järjestelmä otetaan käyttöön kiinteistössä – jopa mukana asennustehtävissä. Niin hän näkisi konkreettisesti, kuinka järjestelmä etenee suunnittelupöydältä käytäntöön työmaalle toimintakuntoiseksi asti.”

Lue lisää

Katso kaikki