Talotekniikka-ala vetää nuoria
Talotekniikka-ala on monipuolinen työllistäjä, joka on noussut jälleen nuorten suosioon. Kiinnostus näkyy myös kesätyönhakijoiden määrässä.
Tänä keväänä esimerkiksi kiinteistöteknisiä ja teollisuuden palveluita tarjoavalle Caverionille kesätyöhakemuksen jätti lähes 2800 nuorta. Yhtiö haki ammattioppilaitostaustaisia osaajia ja insinöörejä muun muassa asennustehtäviin työmaille, suunnittelijoiksi ja projektinhoitajiksi ympäri Suomea. Erityisesti LVI-alan suosion taustalla on muun muassa uudistuneet ammattitutkinnot, joiden rakenne ja vaatimukset vastaavat nyt paremmin työelämän tarpeita. Nuorilla on myös aiempaa totuudenmukaisempi kuva LVI-alasta.
”AMK-opinnot käsittelivät laajasti LVI- ja talotekniikka-alaa. Rakentaminen on siistiytynyt paljon menneistä vuosista ja projektipuolella on myös toimistotyötä, vaikka ei tämä siistiä sisätyötä täysin ole. Talotekniikka-ala tarjoaa monipuolista ja vastuullista työtä, jota on tarjolla nyt ja tulevaisuudessa”, kertoo Metropolia Ammattikorkeakoulusta talotekniikan tutkinto-ohjelmasta insinööriksi vastavalmistunut Otto Vähä-Herttua, joka on keväällä aloittanut vakituiset työt projektinhoitajana Caverion Suomi Oy:ssä.
LVI-ala tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia ja jatkokoulutusvaihtoehtoja. Jos työmaalta asennustehtävistä haluaa esimerkiksi suunnittelijaksi tai työnjohtajaksi, onnistuu se suorittamalla insinöörin tai diplomi-insinöörin tutkinnon.
Vähä-Herttua on työskennellyt lukion jälkeen joka kesä LVI-alalla ja tehnyt töitä tehtaan kunnossapidosta urakointiin. Sosiaalisen kanssakäymisen runsas määrä on yllättänyt hänet ja hän sanookin olevansa oikealla alalla.
”Nyt panostan vielä asennustyön opetteluun. Tietenkin työn kautta lisäkouluttautuminen kiinnostaa aina. Katsotaan ylempää amk-tutkintoa sitten myöhemmin”, hän pohtii.
Suurten ikäluokkien eläköityessä talotekniikka-alalla on käynnissä sukupolvenvaihdos. Nuorilla on oiva tilaisuus löytää itsensä alalta, jolla työllistyminen on vahvoissa kantimissa. Jo nyt on tarvetta suuremmalle määrälle suunnittelijoita ja urakointipuolen toimihenkilöitä kuin mitä oppilaitokset voivat kouluttaa.
Alan vetovoima näkyy talotekniikka-alan hakijamäärissä oppilaitoksiin: ne ovat viime vuodet olleet moninkertaiset aloituspaikkojen määrään nähden. Nuoria kiehtoo uusiutuva energia, energiatehokkuus sekä ympäristöystävällinen rakentaminen. Lisäksi uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksien, kuten aurinkoenergian ja maa- ym. lämpöpumppujen tuottaman energian hyödyntäminen rakennuksissa etenee nyt vauhdilla. Naisten osuus hakijoista on ollut ihmeteltävän pieni.
”Alan työmahdollisuudet ovat monipuoliset ja sopivat monenlaisille ihmisille. Talotekniikan ammatit soveltuvat erinomaisesti myös naisille! Työ on hyvin vuorovaikutteista ja ihmisläheistäkin; talotekniikallahan saadaan aikaan sisäympäristöä ja pidetään sitä yllä. Koulutusta päivitetään jatkuvasti vastaamaan yritysten, yhteiskunnan ja ympäristön tarpeita”, lehtori Hanna Sulamäki Metropolia Ammattikorkeakoulun talotekniikan tutkinto-ohjelmasta muistuttaa.
Entä miten Vähä-Herttua on napannut kesätyöpaikan joka vuosi?
”Hain töitä aktiivisesti ja olin ajoissa liikenteessä. Ulospäinsuuntautuneena tulen toimeen ihmisten kanssa ja opintoni etenivät aikataulussa.”