Sweco selvitti oman hiilijalanjälkensä

Sweco on laskenut omien toimintojensa hiilijalanjäljen vuoden 2020 osalta. Suurimmat päästöt aiheutuvat toimistojen energiankäytöstä ja liikkumisesta.

Talotekniikka-lehti

Tammikuussa valmistunut hiiljalanjälkilaskelma erittelee Swecon Suomen toiminnoista aiheutuvat päästöt.

Hiilijalanjälkilaskenta noudatti Greenhouse Gas Protocol -standardia, jossa suorat ja epäsuorat päästöt luokitellaan Scopen 1, 2 ja 3 mukaan. Scopen 1 ja 2 päästöt syntyvät yrityksen omasta toiminnasta.

Scope 1 -luokan päästöjä ovat esimerkiksi ajoneuvojen polttoainepäästöt, Scope 2 -luokan ostoenergia, kuten kiinteistöjen käyttämä sähkö, kaukolämpö ja kaukokylmä. Scope 3 -luokka kuvaa epäsuoria päästöjä, kuten hankittuja palveluita, jätehuoltoa ja logistiikkaa.

− Hiilijalanjälkilaskentaan kuuluu useita vaiheita, kuten testilaskentaa ja nykytilan arviointia kuiluanalyysilla. Tarkastelimme raportointivalmiuksiamme ja laskimme lähtö- ja vertailukohdan eli vuoden 2020 hiilijalanjäljen, Swecolla laatu- ja ympäristöpäällikkönä toimiva Päivi Hakoma kertoo tiedotteessa.

Swecon omien toimintojen hiilijalanjäljestä merkittävin osa muodostuu toimistojen energiankäytöstä ja liikkumisesta, kuten työmatkoista. Hakoman mukaan tulos vastaa ennakko-odotuksia suunnitteluyrityksen hiilijalanjäljestä ja tietotyöstä aiheutuvista päästöistä.

Hiilijalanjälkilaskelman pohjalta yritys asetti hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2030. Tiedon pohjalta on tekeillä hiilitiekartta, joka viittoo toimenpiteet kohti hiilineutraaliutta. Hakoman mukaan raportoinnin avulla nähdään, miten päästöjen väheneminen kehittyy, jolloin korjaavia ja uusia toimenpiteitä voidaan hienosäätää ja asettaa matkan varrella.

Lue lisää

Katso kaikki