Sweco menestyi Anni-tädin kylän suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailussa

Energiatehokkuudesta on huolehdittu jopa kilpailukriteerit ylittävästi maalämmön ja ilmanlämpöpumppujen lisäksi passiivienergian hyödyntämisellä sekä katoille sijoitetuilla aurinkopaneeleilla.

Havainnekuva kilpailutyöstä lounaasta. Kuva: Sweco Architects

Järvenpään kaupunki valitsi Swecon, Honkarakenteen ja VRP Etelä-Suomen yhteisen ”Pihakvartetti” -kilpailuehdotuksen kulttuurihistoriallisesti merkittävän uuden asuinalueen toiseksi toteutuskonseptiksi. Sweco laati kilpailuehdotuksen arkkitehti-, talotekniikka- ja rakennesuunnittelun sekä alustavat energiatehokkuus- ja hiilijalanjälkilaskelmat.

Anni-tädin kylä on Järvenpäähän Tuusulanjärven länsipuolelle Stålhanentien varteen kaavoitettava uusi pientalovaltainen asuinalue reilulle 400 asukkaalle. Avoimen suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun kautta haettiin kahteen kilpailukortteliin resurssiviisasta, laadukasta ja yhteisöllistä ehdotusta asuinrakentamiseen. Perinteikäs kulttuuriympäristö on suureksi osaksi rakentamatonta peltoa, joten taidokas massoittelu ja arvokkaan luontomaiseman säilyminen virkistyskäytössä asetettiin arvioinnin keskiöön.

”Pihakvartetti” on neljän hirsikerrostalon muodostama hillitty ja harmoninen kokonaisuus, jossa rakennusten keskelle rajautuu selkeä ja yhteisöllinen sisäpiha. Kilpailuehdotus sisältää 63 esteetöntä asuntoa, monipuolisen asuntojaon vaihdellessa yksiöistä suuriin perheasuntoihin. Rakennukset madaltuvat 4-kerroksisista 3-kerroksisiksi Vanhankylänniemen kartanon suuntaan, ottaen huomioon alueen jo olemassa olevaa rakennuskantaa. Viereiseen luonnonsuojelualueeseen liittyvällä piharatkaisulla on saatu luotua pienilmastoltaan hyvä kokonaisuus, joka suojautuu pohjoisen tuulilta ja josta avautuu lämpimiä ilmansuuntia järvi- ja puistonäkymiä kohti.

Esteettinen ja maisemaansa istuva harjakattoinen kilpailuehdotus sai tuomaristolta erityistä kiitosta vähähiilisen betonin käytöstä runkomateriaalina ja vielä kerrostalokohteissa epätyypillisemmän lamellihirren käytöstä ulkoseinissä.

Yhteisöllisyyttä korostaa asukkaiden yhteiskäytössä oleva ”kylätalo”, joka sisältää pihasaunan, monikäyttöisen vierashuoneen/työtilan ja kesäkeittiön terasseineen. Lisäksi asukkaiden yhteisessä käytössä on pajatila polkupyörien huoltoa varten ja pihamaalla viherlaatikoita hyötykasvien viljelyyn. Innovatiivista ratkaisua edustaa piha-alueelle sijoitettu ”pakettihub”, joka palvelee asukkaita jättöpisteenä erilaisille lähetyksille ja toimituksille.

Energiatehokkuudesta on huolehdittu jopa kilpailukriteerit ylittävästi maalämmön ja ilmanlämpöpumppujen lisäksi passiivienergian hyödyntämisellä sekä katoille sijoitetuilla aurinkopaneeleilla. Tontin luoteisnurkassa on myös sähköautoja ruokkiva äänetön pientuulivoimala, joka muodostaa modernin parin Vanhankylänniemen vanhalle tuulimyllylle.

Kaavoituksen kehittäminen kumppanuusmalleilla on osa Järvenpään kaupungin strategisia tavoitteita, jolloin lopullista kaavoitusta voidaan tehdä markkinaehtoisesti rakennuttajien luovienkin toteutusideoiden pohjalta.

– On hienoa, että kaupunki arvosti ehdotustamme. Onnistuimme luomaan kaupunkikuvallisesti laadukasta, kestävää ja muuntojoustavaa hyvän elämän arkkitehtuuria, joka lisäksi kunnioittaa ympäröivää miljöötä ja alueen historiaa. Vain muutamassa viikossa syntynyt kilpailutyö oli meille valtava yhteisponnistus, joka ei olisi ollut mahdollista ilman vahvaa visiota lopputuloksesta, osaavaa tiimiä ja saumatonta yhteistyötä tilaajan sekä hirsitoimittajan kanssa, sanoo arkkitehti SAFA Valtteri Johansson Sweco Architectsiltä.

Lue lisää

Katso kaikki