Suomen suurin Joutsenmerkki-talohanke käynnistyi

Vantaalle aletaan alkuvuodesta 2017 rakentaa uutta kerrostaloa, jonka on tarkoitus täyttää pohjoismaisen Joutsenmerkin ympäristökriteerit.

Vantaalle aletaan alkuvuodesta 2017 rakentaa uutta kerrostaloa, jonka on tarkoitus täyttää pohjoismaisen Joutsenmerkin ympäristökriteerit. Valmistuessaan se tulee olemaan suurin Suomessa toteutettu rakennus, jolle Joutsenmerkki myönnetään. Hakunilaan nouseva 127 asunnon kiinteistö tulee myös olemaan ensimmäinen joutsenmerkitty kerrostalo pääkaupunkiseudulla.

Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asunnot ja rakennusyhtiö NCC allekirjoittivat 30.12. urakkasopimuksen talosta, joka täyttää Joutsenmerkin tiukat kriteerit. Idea ympäristöystävällisestä talosta syntyi VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoskelle Joutsenmerkin järjestämässä infotilaisuudessa elokuussa 2015.

”Asumissektorin osuus energian ja luonnonvarojen kulutuksesta on Suomessa merkittävä. Siksi VAV haluaa suurena toimijana kehittää ympäristöystävällistä rakentamista yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa”, Ojankoski sanoo.

NCC on rakentanut muissa Pohjoismaissa jo pitkään Joutsenmerkki-rakennuksia, mutta Suomessa kohde on sen ensimmäinen.

”Joutsenmerkki-rakentaminen on Suomessa vielä uutta, siksi huolellisella suunnittelu- ja valmisteluvaiheella takaamme, että merkin kriteerit esimerkiksi dokumentoinnin osalta täyttyvät”, kertoo NCC:n yksikönjohtaja Ilkka Leskelä.

Vaikka kiinteistö toteutetaan Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti, ei tästä seuraa suurempia kustannuksia tuleville asukkaille. Talon 127 asuntoa valmistuvat kohtuuhintaisiksi vuokrakodeiksi, jotka vuokrataan vantaalaisille samaan tapaan kuin muutkin VAV:n asunnot.

Tuleva Joutsenmerkki-kerrostalo valmistuu Hakunilan Kaskelantielle, entisen tiehallinnon varikon alueelle nousevaan uuteen asuinkortteliin. Rakennustyöt käynnistyvät alkuvuodesta, ja talon arvioidaan valmistuvan elokuussa 2018.

NCC vastaa sekä hankkeen suunnittelusta että toteuttamisesta. Arkkitehtisuunnittelun on hoitanut Arkkitehtitoimisto Kanttia2 Oy, taloteknisen suunnittelun Optiplan Oy ja rakennesuunnittelun A-insinöörit Oy.

INFO: Joutsenmerkitty talo

  • Joutsenmerkin kriteerit perustuvat rakennuksen elinkaariajatteluun.
  • Talo on energiatehokas.
  • Sisäilma on hyvä.
  • Talossa käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä.

 

Lue lisää

Katso kaikki