Suomen suurimpiin kuuluva aurinkolämpövoimala käynnistyi Kuopiossa

Kuopioon on valmistunut Suomen suurimpiin kuuluva aurinkokaukolämpökenttä. Prisman vieressä Iloharjussa sijaitsevan aurinkolämpövoimalan tuotanto käynnistyi heinäkuun lopulla. Lähes sata tyhjiöputkilla varustettua aurinkokeräintä tuottaa lämpöä Kuopion Energian kaukolämpöasiakkaiden käyttöön.

Iloharjun aurinkolämpövoimala edustaa täysin päästötöntä tulevaisuuden energiantuotantoa. Toimintaansa tarvittavan sähkön laitos saa Iloharjun jo toimivasta aurinkosähkövoimalasta. Aurinkolämpövoimala tuottaa kesäaikaan energiaa kuopiolaisten käyttöveden lämmitykseen. 

– Selvitämme tutkimus- ja kokeilumielessä erilaisten uusiutuvien lämmönlähteiden hyödyntämistä kaukolämmön tuotannossa. Tässä meitä kiinnostaa erityisesti tyhjiöputkitekniikan hyödyntäminen aurinkolämmöntuotannossa, aurinkolämpövoimalan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava Kuopion Energian kaukolämmön kehityspäällikkö Petri Turtiainen toteaa. 

Uutta tietoa aurinkovoimasta yrityksille ja energiayhtiöille  

Suomessa kaukolämmön tuotannossa harvemmin käytetty tyhjiöputkitekniikka on koeteltua, turvallista ja melko yksinkertaista. Iloharjuun valituissa keräimissä on kussakin 30 kaksikerroksista lasiputkea.

Lasikerrosten välissä on tyhjiö, joka estää hukkalämmön johtumisen takaisin ilmaan, minkä ansiosta se tuottaa varsinkin pilvisellä säällä energiaa selvästi tehokkaammin kuin Suomessa yleisemmin käytetyt tasokeräimet.

Tyhjiöputket myös tuottavat kuumempaa vettä kuin tasokeräin. Tyhjiöputken sisäpinnat siirtävät lämmön kiertoveteen, mistä se siirretään edelleen kaukolämpöverkkoon. 

Lähes sadan aurinkokeräimen järjestelmä vaatii Iloharjussa 1050 neliömetrin maa-alueen. 

Tuloksia kokeilusta saadaan vasta ensimmäisen kokonaisen aurinkolämmityskauden jälkeen vuonna 2021. Myös mittaukset ja analyysit tehdään Kuopion Energian omana työnä ja jaetaan kaikille kiinnostuneille.  

– Suuresta kentästä saatujen mittaustietojen pohjalta voidaan miettiä, voisiko tätä tekniikkaa hyödyntää pienemmilläkin verkoilla. Tieto voi hyödyttää esimerkiksi yritysasiakkaita ja kiinnostaa varmasti myös muita energiayhtiöitä, Turtiainen toteaa. 

Kuopion tavoitteena on tehdä Savilahdesta vähähiilinen ja energiatehokas toiminta-alue. Juuri käynnistynyt aurinkolämpövoimala tukee täydellisesti asetettua tavoitetta.

Se on myös osa isompaa kokonaisuutta, joka kertoo kehityksen suunnasta niin Kuopion seudulla kuin laajemminkin yhdyskuntasuunnittelussa ja energia-alalla.

Lue lisää

Katso kaikki