Suomen Kylmäliikkeiden Liitto: Kylmäaineiden laiton kauppa työllistää viranomaisia jatkuvasti yhä enemmän

– Kylmäaineiden laiton kauppa on kansainvälistä. Siksi valtioiden rajat ylittävä yhteistyö on välttämätöntä ilmiön torjumiseksi, sanoo OLAFin pääjohtaja Ville Itälä.

Euroopan petostentorjuntaviraston OLAFin pääjohtajan Ville Itälän mukaan kylmäaineiden laiton kauppa työllistää viranomaisia jatkuvasti yhä enemmän, kertoo Suomen Kylmäliikkeiden Liiton (SKLL) tiedote. Ilmiö koskettaa jokaista Euroopan maata, myös Suomea.
Talotekniikka-lehti

Kylmäaineiden laiton kauppa työllistää Euroopan petostentorjuntavirastoa (OLAF) jatkuvasti yhtä enemmän, sanoo OLAFin pääjohtaja Ville Itälä SKLL:n tiedotteessa. Taistelu kylmäaineiden laitonta kauppaa vastaan on Itälän mukaan noussut OLAFin toiminnan yhdeksi painopistealueeksi. Itälä kertoo kylmäaineiden laittoman kaupan tilanteesta KylmäExtra-lehden haastattelussa.

OLAFin kokemuksen mukaan HFC-aineiden laiton kauppa on poikkeuksellisen monimutkainen ja laaja ilmiö. Se koskettaa jokaista Euroopan maata, myös Suomea.

– Siksi myös Suomessa on tarve lisätä tietoisuutta ja analysoida ilmiötä entistä huolellisemmin. Euroopan sisämarkkinoilla on oleellista, että kaikki jäsenmaat ottavat asian vakavasti, Itälä sanoo tiedotteessa.

EU:ssa on sovittu ilmakehän lämpenemistä edistävien HFC-yhdisteiden (fluorihiilivetyjen) käytön vähentämisestä. Niille on asetettu vuodesta 2015 alkaen rajoituksia ja asteittain pieneneviä kiintiöitä, mikä on nostanut HFC-kylmäaineiden hintoja voimakkaasti. Lieveilmiönä kylmäaineiden laittomat markkinat ovat lähteneet kovaan kasvuun.

Tiedotteen mukaan Itälä myöntää, että viranomaisten tiedossa on todennäköisesti ongelmasta vain jäävuoren huippu: on täysin mahdollista, että HFC-kylmäaineiden laiton kauppa on arvioita huomattavasti korkeampi.

OLAF on alkanut kiinnittää tosissaan huomiota ja tarkkailla kylmäaineiden epäilyttäviä kuljetuksia vuodesta 2019 lähtien. Tämä on johtanut tarkastusten ja sitä myöten myös takavarikointien kasvuun.

– Kylmäaineiden laiton kauppa on kansainvälistä. Siksi valtioiden rajat ylittävä yhteistyö on välttämätöntä ilmiön torjumiseksi, Itälä kertoo tiedotteessa.

OLAFin selvitysten mukaan laittoman kaupan takana ovat tyypillisesti järjestäytyneet rikollisryhmät, jotka tuovat EU:hun suuria määriä kylmäaineita niiden valmistusmaista. Rikolliset käyttävät hyödykseen myös aukkoja rajatarkastuksissa ja voivat toimittaa kylmäaineen myyntiin toiseen maahan.

– Tällainen toimintatapa osoittaa, että toiminta on hyvin organisoitua. Siihen vaaditaan myös huomattavia taloudellisia resursseja, Itälä sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki