Suomen Jääkylmä satsaa hiilidioksidiin

Kaupan alan kylmätekniikan ammattilaisia työllistää tällä hetkellä kylmälaitteistojen fluorattujen kasvihuonekaasujen korvaaminen hiilidioksidilla ja muilla matalan lämmityspotentiaalin vaihtoehdoilla.

Kaupan alan kylmätekniikan ammattilaisia työllistää tällä hetkellä kylmälaitteistojen fluorattujen kasvihuonekaasujen korvaaminen hiilidioksidilla ja muilla matalan lämmityspotentiaalin vaihtoehdoilla. Alansa keskeisiin toimijoihin kuuluvaa keravalaista Suomen Jääkylmä Oy:tä on viime aikoina työllistänyt kasvavassa määrin myös logistiikka- ja varastointikylmä.

Teksti ja kuvat:  Vesa Tompuri

Kylmätekniikka on yksi vaativimmista talotekniikan osa-alueista, koska sen hallitakseen täytyy olla perehtynyt lämpöopin lisäksi sähkö- ja automaatiotekniikkaan. Tarvitaan siis monipuolista tietotaitoa, jota – toisin kuin muissa talotekniikan osa-alueissa – on toistaiseksi ollut vain niukalti tarjolla ammatillisissa oppilaitoksissa.

Suomen Jääkylmä Oy:n perustajiin kuuluvat hallituksen puheenjohtaja Markku Elomaa ja myyntijohtaja Esa Pulkkinen opiskelivat aikanaan kylmämestareiksi. Vuonna 2009 kypsässä iässä valmistuneina he olivat järjestyksessä toisen kolme vuotta kestävän kylmämestarikurssin opiskelijoita.

Suomen Jääkylmä Oy:n toiminta oli käynnistynyt jo vuonna 2005. Silloin Elomaa, Pulkkinen ja kymmenen muuta siihen asti Huurre Oy:ssä työskennellyttä kylmätekniikan tuntijaa perustivat oman yrityksen.

”Tottahan se on, että moni tämän maan kylmätekniikan osaajista on jossakin vaiheessa työskennellyt Huurteen palveluksessa. Ja koska koulutusmahdollisuudet alalla ovat olleet niukat, pitkälti työssä ammattitaito on tullut opituksi”, Elomaa pohtii.

Viime aikoina tilanne on hänen mukaansa hieman parantunut; varsinkin asentajaksi pääsee oppisopimusreittiä, mitä mahdollisuutta myös Suomen Jääkylmässä on hyödynnetty.

”Meillä on sitä kautta muutamia todella onnistuneita rekrytointeja. Näin olemme saaneet hyviä asentajia tiimiimme”, Elomaa toteaa.

Tekniikka oltava hallussa ja luvat kunnossa

Kylmäasentajan ammattilaisen on hallittava kylmäprosessi, mikä edellyttää muun muassa termodynamiikan perusteiden hallintaa sekä ymmärrystä eri kylmäprosessien toiminnasta. Nykyisin kylmäaineiden kirjo on aiempaa laajempi.

Tällä hetkellä esimerkiksi hiilidioksidin ja etenkin palavien kylmäaineiden markkinaosuus on voimakkaassa kasvussa. Kylmälaitteiden omistajat ovat vähitellen velvoitettuja luopumaan F-kaasuja sisältävistä kylmäaineista.

Kylmäasentajan on puolestaan hallittava sekä kylmä- ja sähköasennukset. Tukes myöntää pätevyydet kylmäalan asennus-, huolto- ja kunnossapitotöihin. Asentaja tarvitsee sähköalan pätevyyden tehdäkseen kylmälaitteistojen sähkötyöt.

”Pätevän kylmäalan ammattilaisen tunnistaa siitä, että hänellä on kokemusta erilaisista kohteista pienistä suuriin kylmälaitoksiin”, Pulkkinen kiteyttää.

Hän lisää, että varsin usein projekteissa tarvitaan uusien ratkaisujen ideointia sekä myös kykyä soveltaa innovaatioita käytännössä.

”On erittäin tärkeää päästä mukaan jo suunnitteluvaiheessa”, Pulkkinen kertoo.

Omaa valmistusta Liettuassa

Suomen Jääkylmän noin viidentoista toimintavuoden aikana yhtiön henkilöstömäärä on kaksinkertaistunut. Toiminnan painopiste on ollut koko ajan projektiluonteista. Projekteissa pärjätäkseen on Elomaan mukaan kyettävä tarjoamaan kattavaa palvelua urakoinnista laitetoimituksiin sekä asiakkaan järjestelmien kunnossapitoon ja huoltoon.

”Kyky tarjota 24/7-periaatteella toimiva huolto on merkittävä kilpailuetu. Yli kymmenen vuotta kestänyt yhteistyömme liettualaisen Reflan konetehtaan kanssa on tuonut hankkeisiimme joustavuutta ja kustannustehokkuutta. Valmistamme Vilnassa kylmälaitteiden kompressorikoneikkoja”, Elomaa kertoo.

Suomen Jääkylmällä on kaksi toimipistettä Suomessa: Keravalla ja Turussa, joiden henkilömäärät jakautuvat suurin piirtein tasan. Toiminta painottuu pääosin Etelä-Suomen alueelle, ja tarvittaessa yhtiö tekee projekteja myös muualle Suomeen. Joskus asiakas saattaa vaihtaa paikkakuntaa, ja jos asiakassuhde on kunnossa, se jatkuu Elomaan mukaan myös uudella paikkakunnalla.


Kylmäketju kaipaa varastoja

Teksti: Heikki Heikkonen

Elintarviketeollisuuden murros näkyy kylmäurakoinnissa. Kylmäainevaihtojen ja kaupan kylmän lisäksi alaa työllistävät muun muassa elintarvikevarastot, joihin keskitetään elintarviketoimituksia.

Vantaan Koivuhaassa sijaitsee Suomen Jääkylmä Oy:n tyypillinen työmaa. Logistiikkapalveluyhtiö Collico Oy:lle rakennetaan kolmessa vaiheessa kylmä- ja pakkasvarastot elintarvikkeille.

Kylmätehoa kohteessa on 420 kW, ja pakkastehoakin 100 kW. Pääosa tiloista pidetään +4 -asteisina ja osa tiloista jäähdytetään -20 -asteisiksi.

”Isoilla tehoilla varaudutaan nyt työn alla olevan ensimmäisen vaiheen lisäksi myös toisen ja kolmannen vaiheen kylmätarpeisiin. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2021”, Markku Elomaa kertoo.

Kylmäkoneiden tuottamaa hukkalämpöä hyödynnetään pakkasvarastojen lattialämmityksessä. Lämmitys toimii routimisenestona. Lisäksi ilmanvaihtokoneiden ilmaa jäähdytetään hiilidioksidikoneikoilla, jolloin kokonaisenergian tarvetta saadaan alennettua.

Kompressorikoneikot asennetaan kylmäkonehuoneeseen toiseen kerrokseen, josta on portaiden kautta kulku yläpohjan tekniseen tilaan. Siellä sijaitsevat laitteiston putkilinjat ja sähköjohdot. Vanha tekniikka jää osittain käyttöön yläpohjaan.

Elomaan mukaan ratkaisu jättää hyödynnettävää varastotilaa konehuoneen alapuolelle. Tämän kohteen kompressorikoneikot tulevat yhteistyökumppaniltamme Refran tehtaalta Liettuasta, höyrystimet Saksasta.

”Käytämme hiilidioksidikylmäainetta, jonka kasvihuonekaasuvaikutus on nollassa. Tekniikka on kalliimpaa kuin perinteisillä freonilaitteilla, koska laitokset toimivat kovassa paineessa. Täällä laitteiston normaali käyttöpaine on 60 baaria, koeponnistukset tehdään jopa 140 baarissa.”

Suomen Jääkylmää työllistävät myös kauppojen freonia käyttävien kylmälaitteiden muuttaminen hiilidioksidilaitteistoiksi. Työn alla on sekä K- että S-ryhmän liikkeitä. Muutokset joudutaan tekemään vauhdissa, kun myymälöiden toiminta ei saa lakata vaihdoksen aikana.

”Näissä meillä riittää töitä vielä vuosiksi eteenpäin.”

Lue lisää

Katso kaikki