Suomeen ensimmäiset massiivipuukerrostalot

Jyväskylän Mannisenmäkeen nousee kaksi nelikerroksista massiivipuukerrostaloa, joiden hiilijalanjälki pyritään minimoimaan.

Jyväskylän Mannisenmäkeen nousee kaksi nelikerroksista massiivipuukerrostaloa, joiden hiilijalanjälki pyritään minimoimaan.

Talot rakennuttaa Y-Säätiö-konsernin omistama M2-Kodit. Rakentaminen alkaa arviolta kesällä 2019. Asukkaat pääsevät muuttamaan asuntoihin alustavan tiedon mukaan alkukesällä 2020. Taloissa on kaikkiaan 48 ARA-vuokra-asuntoa.

”Massiivipuurunkoisia kerrostaloja on muitakin, mutta niissä on erillisiä eriste- ja verhouskerroksia”, sanoo projektipäällikkö Riku Lehtiö Y-Säätiöstä.

Talojen rakentamisessa pyritään minimoimaan niiden hiilijalanjälki.Rakentamisessa käytetään tehdasvalmisteisia elementtejä, jotka ovat työmaalle tulleessaan täysin kuivia. Tämä nopeuttaa rakentamista. Rakentamisen energiatehokkuutta nostaa perinteistä betonirakentamista pienempi kuivatusenergian ja työmaan lämmityksen tarve. Myös elementtien siirtoihin ja kuljetuksiin kuluu vähemmän energiaa, koska elementit ovat betonirakenteita kevyempiä.

Rakennusten ostoenergian tarvetta optimoidaan jäteveden lämmön talteenotolla ja energiatehokkaalla vesikiertoisella lattialämmityksellä. Huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä hyödyntää lämmön talteenottoa. Energiaa pyritään säästämään myös puolilämpimiksi suunnitelluilla porrashuoneilla, ja lisäksi rakennuksissa on varaus aurinkopaneeleille.

Valmistuvien talojen ulkoseinissä 200 millimetriä vahva CLT-massiivipuulevy jatkuu sisäpinnasta ulkopintaan. Sisäpuolelle asennetaan kipsilevy.Työmaalla kerrostalojen kasaus tehdään sääsuojassa, joten rakentaminen voidaan tehdä vedenpitävästi.

”Elementtirakentaminen ja rakenteiden suojaus ovat tärkeitä, jotta asukkaille voidaan taata hyvä ilmanlaatu”, rakennuttamisprojektissa mukana oleva rakennuttajakonsultti Jouni Liimatainen Jwood Ky:stä kertoo. ”Lisäksi kiinteistön paloturvallisuuteen ja äänieristykseen on kiinnitetty erityistä huomiota”.

Lue lisää

Katso kaikki