Suomalaissuunnittelua Nepalissa

Suomalaiset yritykset suunnittelevat yhteistyössä Nepalin pääkaupungin kupeeseen Katmandun laaksoon kestävän kehityksen mukaisen, yli puolen miljoonan asukkaan kaupungin.

Nopea väestönkasvu ja ympäristöongelmat vaativat kehittämään uusia ratkaisuja rakentamiseen, liikenteeseen, energiantuotantoon sekä vesi- ja jätehuoltoon. Kaupungistuminen mahdollistaa Nepalin kehittymisen myös taloudellisesti, ja tämä hanke ohjaa kasvua kestävään suuntaan.

Nepalin valtion rahoittaman hankkeen koordinaattorina ja kaavasuunnittelijana toimivat suomalainen Helin & Co ja nepalilainen insinööritoimisto JK Associates. VTT on mukana erityisasiantuntijan roolissa.

”Tällä hetkellä maan väestöstä vasta 20 prosenttia asuu kaupungeissa, mutta pelkästään tämä hanke voi kasvattaa pääkaupungin ympäristön väkilukua noin miljoonalla ihmisellä”, kertoo erikoistutkija Pekka Tuominen VTT:ltä.

Hanke alkoi huhtikuussa 2018 ja päättyy kesäkuussa 2019, jotta alueen maajako ja infrastruktuurin rakentaminen voisivat alkaa heti kaavan hyväksynnän jälkeen.

”Näytämme miten suurkaupunkien kaavoittamaton ja epävirallinen laajeneminen olisi tehokkaammin, taloudellisemmin ja kestävämmin ohjattavissa hyvin suunnitelluille uudisalueille”, sanoo arkkitehti Mariitta Helineva, Helin & Co:lta.

 

Jätä kommentti

*

*