Arppeanum, Helsinki: portaikon konservointityömaa.

Suljetuissa museoissa tapahtuu – Senaatti-kiinteistöt aikaistaa kunnossapitotöitä

Museoissa ja linnoissa on nyt hiljaista, sillä kohteet on suljettu asiakkailta koronapandemian vuoksi. Monessa paikassa kuitenkin korjaustyöt jatkuvat. Valtion kulttuurihistoriallisista kohteista vastaava Senaatti-kiinteistöt päätti, että hiljainen aika käytetään hyödyksi aikaistamalla tarpeellisia kunnostustöitä.

– Nyt on hyvä ajankohta toteuttaa ja aikaistaa kunnostus- ja korjaustöitä hallinnoimissamme Museoviraston kohteissa, koska museoissa ei ole kävijöitä, eivätkä työt näin häiritse asiakkaiden museokokemusta. Voimme tällä tavoin myös tukea suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden elinkeinoa vaikean ajan yli, toteaa Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Juha Lemström.

Senaatissa on linjattu yleisestikin, että vaikeasta tilanteesta huolimatta tavoitteena on pitää pyörät pyörimässä rakennustyömailla ja edistää hankkeita niin hyvin kuin mahdollista. Yhteiskunnan kannalta on vastuullista ja tärkeää, ettei palvelutoimittajien töitä keskeytetä, jos siihen ei ole perusteltua syytä.

Kunnossapitohankkeita on käynnistetty eri puolilla Suomea

Museoiden ja linnojen kunnostustyöt ja niiden suunnittelu tehdään tiiviissä yhteistyössä Senaatin ja Museoviraston asiantuntijoiden kesken.

Askaisissa sijaitsevassa Louhisaaren kartanolinnassa päästään aloittamaan Merilinnan kunnostus vuoden etuajassa. Ainolassa Järvenpäässä pystytään päärakennuksen julkisivumaalauksen ja ikkunankorjauksen lisäksi latomaan rinteiden tukimuureja uudelleen ja korjaamaan maakellarin katto.

Hvitträskin päärakennuksessa Kirkkonummella jatketaan tiilikaton korjausta. Myös Kaarinassa Kuusiston kartanolle ja linnanraunioille johtavan tien kunnostustyöt yhteistyössä Metsähallituksen kanssa voidaan aloittaa vuotta suunniteltua aikaisemmin.

Hämeen linnassa vallihautatyömaalle saatiin lisärahoituksen ansiosta toinen työryhmä tälle vuodelle ja Turun linnan muurinkorjaustöitä saadaan jatkettua jo syksyllä. Esilinnassa pystytään tekemään lisäksi korjauksia, jotka olivat alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus tehdä ensi vuonna. Ilmajoella sijaitsevassa Yli-Lauroselan talomuseossa kunnostustöitä on saatu edistettyä suunniteltua nopeammin.

Muissakin kuin museokohteissa voidaan monia suunniteltuja korjauksia nopeuttaa. Helsingin Senaatintorin laidalla sijaitsevan Arppeanumin porraskäytävän konservointia jatketaan lähes koko vuosi. Naapurissa sijaitsevan Säätytalon ulkoportaat saumataan. Työmaa on järjestetty niin, että kulku pääoville pysyy koko ajan avoinna.

Tuleville vuosille suunniteltuja kunnossapitotöitä on voitu aikaistaa, koska Senaatti on kilpailuttanut restaurointikohteille osaavat arkkitehdit ja konservointi- sekä restaurointiurakoitsijat. Moni töistä on alun perinkin suunniteltu tehtäväksi usean vuoden aikana, koska laadukas restaurointityö on hidasta käsityötä.

Esimerkiksi Kansallismuseon ikkunoita on kunnostettu vuodesta 2017 lähtien. Tänä vuonna ikkunankorjausta on voitu tilata kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Rakennus- ja kunnostustyömailla noudatetaan koronapandemian aikaisia viranomaisten ohjeistuksia ja varotoimenpiteitä.

 

Jätä kommentti

*

*