Sisäilmastoseminaari jo 30. kertaa

Sisäilmastoseminaari järjestetään tänä vuonna jo kolmattakymmenettä kertaa. Pienestä sisäilmatutkijoiden omasta tapahtumasta on kasvanut liki 1400 osanottajaa keräävä rakennusalan suurin koulutustilaisuus. Seminaarin avaa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Sisäilmaston kysymykset, etenkin kosteus- ja homevaurioituneiden talojen ongelmat, ovat riittävän usein olleet esillä mediassa. Hyvistä toimintatavoista ongelmien ehkäisyyn ja korjaamiseen on kuitenkin kertynyt paljon tietoa ja kokemuksia.

Esimerkiksi kuntapuolella, jossa ongelmia on eniten tullut julkisuuteen, löytyy esimerkkejä kunnista, jotka jo ovat saaneet sisäilmaongelmat hallintaan. Toisaalta monissa kunnissa tilanne näyttää vielä pahenevan.

Sisäilmaongelmien ehkäisemisestä ja ratkaisemisesta kerrotaan maaliskuun 11. päivänä Helsingin messukeskuksessa pidettävässä Sisäilmastoseminaarissa. Esille tulee siellä kaksikin juuri valmistunutta selvitystä, joissa sisäilmasto-ongelmia, niiden syntyä ja ratkaisuja erityisesti kuntien rakennuksissa on selvitelty.

Seminaarissa käsitellään laajalti myös muita sisäilmastoon liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi tutkimukseen perustuva ilmanvaihdon todellinen tarve ja ilmanvaihdon ja sen energiatalouden käytännön ratkaisut saavat uutta valaistusta. EU:n energiapolitiikan edellyttämät sisäilmaston laatuun ja ilmanvaihtoon liittyvät ja juuri lausunnolla olevat, eurooppalaiset CEN standardit esitellään.

Rakentamisen ja rakennussuunnittelun tekniset kysymykset tulevat myös esille, samoin esitellään nyt viidettä vuotta jatkuvien kansallisten kosteus- ja hometalkoiden tuloksia. Erityisesti sisäilman mikrobien merkitys ja niiden mittaamisen vaikeudet ovat myös oman sessionsa arvoisia. Kaiken kaikkiaan pidetään Sisäilmastoseminaarissa päivän aikana liki 70 esitelmää ja sen painettu julkaisu on lähes 400 sivuinen

Seminaarin ohessa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri jakaa Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon, jonka 2015 vuoden teemana on hyvä sisäilma. Palkinnon saajaksi kerättiin ehdotuksia Sisäilmatietäjä-nettipelillä, jossa kuntalaiset saattoivat myös testata omaa sisäilmatietouttaan. Ehdotuksia palkinnon saajaksi jätettiin kaikkiaan 75.

Valinnan tekee raati, jossa on sisäilma-alan asiantuntijoita ja Helsingin kaupungin päättäjiä. Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto jaetaan nyt kuudennen kerran.

Sisäilmastoseminaarin Järjestäjinä ovat vuonna 1990 perustettu Sisäilmayhdistys ja Aalto-yliopisto. Seminaarin ja sen maksuttomuuden mahdollistavat ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja seminaarin yhteydessä pidettävään sisäilma-aiheiseen näyttelyyn osallistuvat yritykset.

Sisäilmayhdistys ry

Sisäilmayhdistys ry on vuonna 1990 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää rakennusten terveelliseen ja viihtyisään sisäilmastoon tähtäävää työtä. Yhdistyksen tehtävänä on parantaa tiedonsiirtoa tutkimuksesta käytäntöön sekä valistaa rakennusten asukkaita, käyttäjiä ja omistajia ylläpitämään hyvää sisäilmastoa.

Lue lisää

Katso kaikki