Sipooseen rakennettiin hiilineutraali ja energiatehokas varasto – Jäähdytysenergia ja 90 prosenttia lämpöenergiasta saadaan geoenergiasta

”Maalämpöjärjestelmässä kahdeksas lämpöpumppu on varalla täyden tehon ylläpitämiseksi vikatilanteessa. Järjestelmä vuorottelee automaattisesti käyttöä niin että kaikille laitteille tulee kuitenkin riittävästi käyttötunteja”, Posti Kiinteistöjen ylläpitopäällikkö Hannu Simola sanoo. Kuva: Sampsa Heilä

Mitä syntyy, kun hankkeen tilaaja tuntee käyttäjäomistajana tarkasti liiketoiminnan tarpeet ja KVR-urakoitsija on tehnyt logistiikkakiinteistöissä jo aiemmin yhteistyötä LVIA- ja sähkösuunnittelusta vastaavan yrityksen kanssa? Sipooseen ainakin 37 miljoonan euron hiilineutraali varastohanke, joka suunniteltiin talotekniikan osalta alle neljässä kuukaudessa.

Viime vuoden alussa Vahanen Talotekniikan suunnittelujohtajaksi siirtynyt Jonne Mäkelä pääsi Transvalille tänä kesänä valmistuneen 30 000 m2:n varastorakennuksen suunnitteluvaiheeseen. Transval on Suomen ulkoistuslogistiikan markkinajohtaja ja Pohjoismaiden suurin sisälogistiikkayritys. Vahanen vastasi 37 miljoonan euron varaston LVIA- ja sähkösuunnittelusta.

– Tässä hankkeessa yhteistyö oli KVR-urakoitsijana toimineen Firan ja rakennuttajan eli Posti Kiinteistöt Oy:n kanssa erinomaista. Usein KVR-hankkeissa yhteistyö rajoittuu urakoitsijaan, jolle KVR-hankkeissa kuuluu myös suunnittelun ohjaus. Nyt minulle jäi erityisen positiivisesti mieleen, että pääsimme keskustelemaan henkilökohtaisesti myös rakennuttajan kanssa ja saimme rakennettua henkilösuhteita myös Postiin, Mäkelä sanoo.

Aikataulun hallinnassa Fira käyttää työkaluna Sitedrivea. Hankkeen suunnitteluaikataulu oli tiukka. Yleis- ja toteutussuunnittelu vietiin läpi alle neljässä kuukaudessa.

__________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 7/2022 jutusta. Millaisia taloteknisiä ratkaisuja varastoon suunniteltiin? Millä eri tekijöillä varastosta saatiin hiilineutraali ja energiatehokas? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki