SAKKY satsaa kahdennettuun konesaliin – Kuopioon nousee Kallaveden aalloilla viilennetty uusi sali

Savon koulutuskuntayhtymälle rakentuu keväällä 2022 upouusi kampus Kuopioon. Luottokumppaninsa Rittalin kanssa SAKKY pystyttää tiloihin myös kaukojäähdytettyä konesalia, joka takaa toimintavarmuuden myös poikkeustilanteissa, kertoo Rittal tiedotteessaan.

Talotekniikka-lehti

Savon koulutuskuntayhtymä SAKKY:llä on toimipisteet neljällä eri paikkakunnalla, opiskelijoita vuosittain noin 18 000 ja henkilöstöä noin 720. SAKKY tuottaa ammatti-, oppisopimus-, lukio- ja aikuisopetusta Savon alueella.

SAKKY rakentaa parhaillaan uutta kampusaluetta Savilahteen Kuopioon. Rittal on toimittanut aiemmin konesalin SAKKYlle Varkauteen. Uusi Kuopion konesali ja Varkauden konesali kahdentavat jatkossa toisensa.

– Halusimme kahdentaa Varkauden konesalin vikasietoisuuden parantamiseksi. Jos jotain erittäin poikkeuksellista, kuten tulipalo, tapahtuisi, yhden konesalin malli on hankala. Kahdella konesalilla toiminta jatkuu nopeasti ennallaan, kertoo Savon koulutuskuntayhtymä SAKKY:n sovellusasiantuntija Ari Kokkarinen tiedotteessa.

Kaukokylmän luotettavuus paranee vesivaihtimella

Kampushankkeen pääurakoitsija on YIT, ja se valmistuu tänä keväänä. Kuopion Energia on käynnistänyt Savilahdessa kaukokylmälaitoksen, joka jäähdyttää myös kampusta Kallaveden syvänteen kylmällä vedellä.

Rittalin vastuulla oli konesalin rakentaminen, projektinjohto sekä käyttöönotto, ja se jatkaa konesalin laitteiden huoltokumppanina.

Rittal toimitti konesaliin laitekaapit ja niiden optiot sekä virranjakelun ja modulaarisen UPS-varavirtalaitteiston. Salia ja laitteita jäähdytetään rivijäähdyttimillä. Konesaliin tulee kaukokylmä vesivaihtimen läpi, jotta salissa kiertävän veden määrä on pieni ja jotta veden lämpötila ja paine ovat jatkuvasti tasaisia.

Jos kaukokylmä katkeaa, vesivaihtimeen voi ohjata hätäjäähdytykseen tavallista käyttövettä katkon ajaksi. Vesivaihtimen kaikki aktiiviset osat on kahdennettu vikasietoisuuden parantamiseksi.

Rittal toteutti kuumakäytävät puoliautomaattisilla lasiovilla kaappien väliin erottamaan kuuman ja kylmän ilman ja tehostamaan jäähdytystä. Lisäksi se toimitti datakeskuksen infrastruktuurin valvontaohjelmiston (dcim) ja valvontalaitteet, kuten lämpötila-anturit ja huonekohtaisen sammutusjärjestelmän konesaliin. Se rakensi myös korotetut asennuslattiat palvelinsaliin sekä tele- ja kojeistotilaan.

Rittalin vinkit kaukokylmän hyödyntämiseen konesalissa:

Kaukokylmä on erinomainen jäähdytysratkaisu konesaliin. Se vaatii kuitenkin vesivaihtimen, jotta salissa kiertävästä vedessä ei ole paineen- ja lämpötilanvaihtelua ja jotta vesimäärä on jatkuvasti pieni. Näin myös saadaan jäähdytysratkaisu poikkeustilanteisiin, jos kaukokylmä katkeaa.

Lue lisää

Katso kaikki