Sähköteknisillä tuotteilla toiseksi paras vuosi kautta aikojen – ”Loppuvuonna myynnin kasvu hyytyi”

Rakentamisen hyytyminen näkyi myös sähköteknisessä kaupassa.

Kuva: Shutterstock

Sähköteknisten tuotteiden myynnin kasvu hyytyi loppuvuodesta 2023 ja laski koko vuoden myynnin 5,4 prosenttia pienemmäksi kuin edellisvuonna. Alkuvuonna rivakasti sujuneen myynnin johdosta vuoden 2023 yhteenlaskettu tukkumyynnin arvo oli 1 275 miljoonaa euroa. Se on kautta aikain toiseksi paras vuosimyynti STK ry:n tilastoissa, kerrotaan STK:n tiedotteessa.
 
– Rakennusalan hiljeneminen näkyi lopulta myös sähköteknisten tuotteiden myynnissä, sanoo Mika Höijer, STK ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Sonepar Suomi Oy:n toimitusjohtaja tiedotteessa.

– Tässä tilanteessa Suomen hallitukselta tarvitaan toimia rakentamisen elvyttämiseksi, sillä sen vaikutukset yltävät pitkälle arvoketjussa ja sen työllisyydellä on merkitystä koko kansantaloudelle. On samalla selvää, että maamme yleistä kilpailukykyä ja tuottavuutta pitää parantaa, ettemme jää muusta maailmasta jälkeen, hän toteaa tiedotteessa.

Kuva: STK

Tuoteryhmistä positiivisina erottuvat tässä alavireiseksi painuneessa vuoden 2023 myyntitilastossa valaisimet (+0,7 %) sekä ohjaus- ja säätökojeet (+4,0 %) sekä sähkölaitostarvikkeet (+4,1 %). 

– Nämä ovat keskeisiä tuoteryhmiä energiatehokkuuden kannalta eivätkä ne ole merkityksettömiä tilastossammekaan, kertoo STK ry:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen tiedotteessa.

Valaisimet on kaapeleiden jälkeen toiseksi suurin tuoteryhmä, ja niiden osuus myynnistä on noin 17 prosenttia. Sähkölaitostarvikkeet on tilaston kolmanneksi suurin noin 11 prosentin myyntiosuudellaan. 

– Päätelmiä tehdessä pitää muistaa, ettei koko uusiutuvan energian rakentamisvauhti vaikuta tilastoihimme, koska suurhankkeiden kaikkia tavarantoimituksia ei tehdä sähkötukkuliikkeiden kautta, Muhonen muistuttaa tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki