Sähkötekniikan tukkumyynti kasvoi 1,1 prosenttia

Sähkötekniikan tukkumyynti kasvoi 1,1 prosenttia

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä–syyskuussa 1,1 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Vuoden alusta tarkasteltuna myynti kasvoi 2,6 prosenttia. Kumulatiivinen liukuva 12 kuukauden myynti osoittaa 1,6 prosentin kasvua.

– Rakentaminen on pysynyt edelleen hyvässä vauhdissa, mikä on pitänyt sähköteknistä kauppaa yllä ja jopa kasvattanut sitä. Myönnettyjen rakennuslupien määrä ennakoi kuitenkin käänteen odottavan, kun meneillään olevat hankkeet saadaan valmiiksi, ennakoi Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtaja Tarja Hailikari.

Valtionvarainministeriö arvioi juuri julkaisemassaan taloudellisessa katsauksessa, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 4,5 prosenttia, mikä on aiempia ennusteita vähemmän. Yksityinen kulutus on toipumassa nopeasti, mutta investointiympäristössä vallitsee edelleen epävarmuus.

Asuinrakennusinvestoinnit vähenevät ennusteen mukaan tänä vuonna 2,0 prosenttia. Rakentamisen aloitusten ennakoidaan myös lykkääntyvän, minkä jälkeen asuntoaloitusten määrä palaa lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoa.

Toimitilarakentamisen ja ennen kaikkea julkisten palvelurakennusten vilkas aloitustahti loppuvuonna 2019 pitää muita talonrakennusinvestointeja yllä. Kone-, laite- ja kuljetusvälineinvestoinnit puolestaan vähenevät paljon tänä vuonna, mutta kääntynevät ensi vuonna jälleen kasvuun.

– Sähkötekniselle kaupalle tärkeät asiakastoimialat tulevat toipumaan lähivuosina eri tahtiin, mikä heijastuu tuotteiden kysyntään. Kun elvyttävien julkisen rakentamisen ja infrahankkeiden vaihe on lopuillaan, ovat esimerkiksi teollisuuden ja asuntorakentamisen investoinnit saaneet toivon mukaan riittävästi aikaa käynnistyä uudelleen, Hailikari sanoo.

Hailikarin mukaan oleellista on iso kehityskulku, jossa yhteiskunnan sähköistyminen ja digitalisaatio jatkuvat. Kun työtä niiden eteen tehdään johdonmukaisesti, tuovat ne kaikille hyvinvointia ja auttavat torjumaan ilmastonmuutosta. Tämä tarkoittaa käytännön hankkeita ja infrainvestointeja, joissa sähkötekniikalla on ratkaiseva rooli.

Lue lisää

Katso kaikki