Sähkösaneeraukseen ketterä toimintamalli

Arabiassa sijaitsevien asuinkiinteistöjen yli 70 vuotta vanhoihin sähköjärjestelmiin aloitettiin keväällä 2019 Assemblinin ketterän toimintamallin sähkösaneeraus.

As Oy Sato N:O 9 Arabian asuinkiinteistöjen yli 70 vuotta vanhoihin sähköjärjestelmiin aloitettiin keväällä 2019 Assemblinin ketterän toimintamallin sähkösaneeraus.

Sähkösaneerauksessa kohteen kaikki alkuperäiset asennukset, vanhat kaapeloinnit ja kalusteet uusitaan moderneihin uusiin versioihin. Yleensä sähkösaneeraus toteutetaan linjasaneerauksen yhteydessä, mutta joissakin tapauksissa sähkösaneeraus ei ole ollut vielä ajankohtainen putkiremontin toteutuksen aikaan.

As Oy Sato N:O 9 Arabiaan on toteutettu viimeisten vuosikymmenien aikana kaikki mittavat saneeraukset. Sähkösaneeraus tuli asukkaille ajankohtaiseksi, koska kohteen järjestelmät olivat tulleet käyttöikänsä päähän.

Tavallisesti sähkösaneeraus voi sulkea koko kerrostalon pidemmäksikin aikaa ja asukkaat voivat joutua muuttamaan väliaikaisasutukseen. Assemblininin ketterän toimintamallin sähkösaneerauksissa kaikki järjestelmät uusitaan asuntokohtaisesti muutamassa päivässä työaikana. Toimintamallissa kerrostalot saneerataan yksi kerrallaan, ja talot luovutetaan tilaajalle aina yhden talon valmistuttua.

”Käytännössä projekti käynnistyi mallihuoneiston tekemisellä. Tässä vaiheessa pääsimme katsomaan millaisia asennuksia ja järjestelmiä asunto on todellisuudessa syönyt ja pystyimme entistä tarkemmin arvioimaan, kuinka kauan yhden asunnon tekemiseen menee”, toteaa kohteen projektipäällikkö Jouni Suomi.

Malliasennuksen jälkeen kohteessa lähdettiin liikkeelle talosta B viikolla 12 vuonna 2019. Ensimmäisen kerrostalon valmistumisajaksi arvioitiin 10 viikkoa.

”Etenemme kerrostalossa ylhäältä alaspäin huoneisto kerrallaan. Yhden huoneiston saneeraukseen menee noin 2-3 päivää. Näiden päivien aikana huoneiston kaikki alkuperäiset asennukset kuten vanhat kaapeloinnit ja kalusteet uusitaan moderneihin uusiin versioihin.”

Asunnoissa asennetaan liedelle, astianpesukoneelle ja jääkaapille uudet ryhmät ja myös olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin lisätään pistorasioita. Huoneistojen vanhat ryhmäkeskukset muokataan huoneistoihin sopiviksi sekä johdonsuojakatkaisimia ja vikavirtasuojakytkimiä lisätään. Jokaiseen huoneistoon asennetaan myös verkkovirralla toimiva palovaroitin.

Saneerauksen kesto asuntoa kohden riippuu huoneiston koosta ja miten johtimet liikkuvat vanhoissa putkissa. Huoneistojen asukkaat asuvat saneerauksen ajan huoneistoissa, mutta työpäivän ajan huoneistosta on sähköt pois päältä 7.30-15.30 välillä.

Asuntojen kylmäkoneet pidetään kuitenkin käynnissä ylimääräisen virran avulla, jolloin esimerkiksi pakastin ja jääkaappi pysyvät päällä.

”Keskimäärin työmaalla meillä on noin 2-3 asentajaa työstämässä asuntojen saneerauksia.”

Suomin mukaan toimintamallilla on etuja verrattuna siihen, että sähkösaneeraus toteutettaisiin putkiremontin yhteydessä: saneerausta ei ole sidottu mihinkään linjaan tai tiettyyn järjestykseen. Sähkösaneeraus voidaan toteuttaa halutussa järjestyksessä asiakkaan ehdoilla ja toiveiden mukaan.

As Oy Sato N:O 9 Arabia on vuonna 1946 valmistunut 5 erillisen kerrostalon taloyhtiö, jonka kattojen alle sijoittuu yhteensä 128 asuntoa ja kaksi liiketilaa.

Lue lisää

Katso kaikki