Sähköä säästettiin myös joulukuussa

Kuva: Shutterstock

Suomalaiset ovat jatkaneet sähkön säästeliästä käyttöä joulukuussa. Lämpötilakorjattuna säästöä tuli kymmenen prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, kertoo Fingrid tiedotteessaan.

Fingridin alustavan laskelman mukaan joulukuussa 2022 sähkönkulutus oli Suomessa kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021 vastaavana ajankohtana. Lukemassa on huomioitu lämpötilan vaikutus kulutukseen, jolloin sähkön kulutuksella painotettu keskilämpötila vastaa viime vuoden joulukuun toteumaa.

Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala sanoo tiedotteessa, että saavutetuilla säästötoimenpiteillä on ollut merkittävä vaikutus sähköjärjestelmän hallinnalle. Sähkön säästäminen ja käytön ajoittaminen varmistivat, että sähkön riittävyys Suomessa oli hyvällä tasolla koko joulukuun ajan.

− Erityisen merkittävää säästö ja käytön ajoittaminen oli Suomen sähköjärjestelmälle joulukuun kolmannella viikolla kireämmän pakkasjakson ja Etelä-Ruotsin kireän tehotilanteen aikana. Tuolloin yksittäisten tuntien aikana sähkön käyttö oli jopa 1 300 megawattia pienempi kuin vertailujaksolla, millä oli todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen Suomessa, Rauhala sanoo tiedotteessa.

Suomalaisten osoittama kyky säästää sähköä tarjoaa hyvät lähtökohdat myös tammikuulle, jolloin sähkön käytön vähenemisellä tulee myös olemaan merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen erityisesti kireämpien pakkasjaksojen aikana.

Lue lisää

Katso kaikki