Säätytalossa alkaa mittava restaurointi- ja konservointityö syksyllä

Rakennuksen julkisivut kunnostetaan, sisäpintojen runsaalle maalauskoristelulle tehdään laajamittaisia konservointitoimenpiteitä ja rakennuksen talotekniikka uudistetaan.

Kuva: Julian Puumalainen/Valtioneuvoston kanslia.

Valtion arvorakennuksista vastaava Senaatti-kiinteistöt aloittaa Säätytalossa syksyllä 2023 peruskorjauksen, jossa Samassa yhteydessä myös rakennuksen esteettömyyttä parannetaan, kerrotaan Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

Säätytalon edellisestä peruskorjauksesta on kulunut jo 30 vuotta, ja on taas laajempien korjaustoimenpiteiden aika, jotta valtion keskeinen edustus- ja seminaaritila voidaan pitää arvoisessaan käytössä ja asussa. Gustaf Nyströmin suunnittelema, vuonna 1893 valmistunut Säätytalo on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen koristeellinen sekä sisältä että ulkoa.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Säätytalon korjaukset työllistävät monia restauroinnin ja konservoinnin erityisosaajia. Julkisivujen kunnostukseen kuuluu rappaus- ja maalaustöiden lisäksi rikkaiden kipsikoristeiden uusiminen ja ikkunoiden kunnostus. Julkisivuihin palautetaan niistä haalistunut eloisa hiekkakivijäljitelmämaalaus. Monimuotoinen peltikate uusitaan ja päätykolmion pronssiveistos konservoidaan.

Rakennuksen pääkerrosten sisäseinien ja kattojen runsas maalauskoristelu vaatii mittavia konservointitoimenpiteitä. Konservointia on valmisteltu jo monin tutkimuksin ja koekäsittelyin. Erityisiä konservointikohteita ovat esimerkiksi pääsalien kattomaalausten henkilöhahmot ja pääportaikon lasikatteen leijonamaalaus.

Kuva: Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia.

Esteettömyyttä ja energiatehokkuutta parannetaan

Rakennuksen talotekniikka on vanhentunut. Uudet energiatehokkaammat ilmanvaihtokoneet vaativat enemmän tilaa, ja siksi rakennukseen joudutaan rakentamaan uusia konehuoneita. Sähköpisteitä tarvitaan nykyään paljon enemmän kuin 1990-luvulla, samoin tietotekniikan kaapelointeja. Pohjakerroksessa sijaitseva laitoskeittiö nykyaikaistetaan, koska se palvelee Säätytalon lisäksi muitakin valtioneuvoston juhlatiloja.

Säätytalon esteettömyyttä parannetaan muun muassa uusilla luiskilla takaportaan yhteyteen ja tekemällä sisälle kaksi esteetöntä wc:tä. Edellisessä peruskorjauksessa tehty hissi uusitaan. Peruskorjaus alkaa syyskuussa 2023. Hankkeen kustannusarvio on noin 38,0 miljoonaa euroa. Työmaa kestää kaksi vuotta, ja Säätytalo on poissa käytöstä korjausten ajan. 

Hankkeen projektinjohtourakoitsijaksi on valittu Rakennus Oy Antti J. Ahola ja hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Freese Oy. Rakennuttajana toimii Senaatti-kiinteistöt. Säätytalon toiminnasta ja käytöstä vastaa valtioneuvoston kanslia.

Lue lisää

Katso kaikki