Saariston mökeistä tehdään sähköntuottajia

Yhä useampi saariston mökkiläinen sähköistää kesäasuntonsa oman sähköntuotannon avulla.

Katso video mökkisähkön toiminnasta.

Yhä useampi saariston mökkiläinen sähköistää kesäasuntonsa oman sähköntuotannon avulla. Aurinkosähköön kannustaa tekniikan kehitys ja huoli ympäristöstä. 

Jopa 54 000 Suomen kesämökeistä on sähköttömiä, mutta tänä kesänä yhä useampi näistä mökeistä saa sähköt. Varsinkin sukupolvenvaihdoksen jälkeen uudet omistajat toivovat mökiltään nykyaikaista varustelutasoa.

Teknologian kehitys on tehnyt sähkönsaannin helpommaksi myös saaristossa, joka on aiemmin ollut sähköverkoston ulottumattomissa.

”Nykyaikaiset järjestelmät tekevät omavaraisesta sähköntuotannosta helppoa. Suomenkin ympäristössä auringosta saadaan riittävästi energiaa mukavaan asumiseen”, sanoo sähköyhtiö Enefitin toimitusjohtaja Ville Pentti.

Trendit nopeuttavat kehitystä

Viime aikoina Suomessa on kasvanut kiinnostus ympäristöasioihin, ja sen myötä myös aurinkosähkö kiinnostaa yhä useampaa mökkiläistä. Kun samaan aikaan yhä useammat asiat potkulaudoista matkakaiuttimiin sähköistyvät, tarvitaan myös kesänviettopaikalla entistä enemmän sähköä.

”Yksittäisillä aurinkopaneeleilla mökkiläiset ovat jo kauan ladanneet puhelimiaan. Nykyaikaiset ratkaisut tuovat kuitenkin mökille sähköverkon mukavuuden ja suuret akustot, jotka mahdollistavat rennomman sähkönkäytön. Kulutusta ja aurinkopaneelien lataaman akuston varausta on helppo tarkkailla mobiilisovelluksella”, Pentti sanoo.

Jos mökillä oleskellaan myös talvella, voidaan kokonaisuuteen lisätä hiljainen, akun kanssa automatiikalla toimiva generaattori. Näin mökistä tulee moderni, ympärivuotiseen käyttöön soveltuva vapaa-ajan asunto.

Omavaraisuus voi kannattaa taloudellisesti

Erityisen kiinnostuneita uusista omavaraisista sähköratkaisuista ovat saaristossa mökkeilevät. Heille sähköjen vetäminen mökille on tähän asti voinut olla taloudellisesti mahdotonta. Omavarainen sähköjärjestelmä voi monessa paikassa olla kustannuksiltaan järkevin ratkaisu.

”Esimerkiksi Enefitin Mökkisähköt-ratkaisu vapauttaa käyttäjänsä sähkön siirtomaksuista ja niiden hintojen muutoksista. Se on siis pidemmällä aikavälillä kustannustehokas tapa hankkia sähköt esimerkiksi vapaa-ajan asunnolle.”

Lue lisää

Katso kaikki