Ruotsalaisyrityksen ensimmäinen projekti Suomessa – ”Sähkövarastojen omistajille lisätuloja”
Solarvoima on saanut valmiiksi akkupohjaisen energian varastointijärjestelmän asennuksen pintakäsittely-yritys Alu-Relecon tiloihin Riihimäellä.

Sähkövarastot vähentävät tarvetta hintaville sähköverkon laajentamishankkeille, koska akut voivat varastoida ylimääräistä energiaa matalan kulutuksen aikoina, ja purkaa sitä ruuhka-aikoina. Kuva: Solarvoima
Projektin aggregaattorina toimii ruotsalainen Checkwatt. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on hyväksynyt Checkwattin sähkön reservitoimittajaksi Suomessa ja projekti on ruotsalaisyrityksen ensimmäinen energian varastointiprojekti Suomen markkinoilla. Solarvoima on asentanut aurinkovoimaloita vuodesta 2014 lähtien, yhteensä 5 000 järjestelmää, ja sähkövarastoja vuodesta 2016.
– Sähkövarastojen hinta on viimein saavuttanut kiinnostavan tason ja reservimarkkina tarjoaa sähkövarastojen omistajille erinomaisia lisätuloja, sanoo Solarvoiman kehitysjohtaja Janne Käpylehto.
Riihimäelle asennettu akku eli sähkövarasto on osa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin sähköverkon vakauttamiseksi luotua reservimarkkinaa. Jatkossa akulla on potentiaalia tarjota myös muita palveluja verkkoon tai Alu-Relecon tuotantotiloihin. Sähkövarasto on kytketty aurinkovoimalaan, jonka Solarvoima toimitti lähes kahdeksan vuotta sitten.
– Suomen siirtyessä kohti sähköistyneempää energiajärjestelmää, tämä akkuinvestointi tukee sähköverkon vakautta, mahdollistaa suuremman osuuden uusiutuvalle energialle ja tuo samalla tuloja yrityksellemme,, sanoo Alu-Relecon toimitusjohtaja Petteri Narko.
– Olemme innoissamme siitä, että voimme nyt toimia Suomen markkinoilla ja osallistua sähköverkon vakauttamiseen. Sähkövarastot vähentävät tarvetta hintaville sähköverkon laajentamishankkeille, koska akut voivat varastoida ylimääräistä energiaa matalan kulutuksen aikoina, ja purkaa sitä ruuhka-aikoina, sanoo Ruotsin suurimman joustavien energialähteiden itsenäinen aggregaattori Checkwattin toimitusjohtaja Dan-Eric Archer.
Aggregointi on esimerkiksi sähkömarkkinalaissa säädeltyä toimintaa, jossa yhdistetään usean loppukäyttäjän kuormia tai tuottamaa sähköä myytäväksi, ostettavaksi tai huutokaupattavaksi sähkömarkkinoilla. Riihimälle nyt rakennettu sähkövarasto on Huawein valmistama, sen teho on 100 kW ja se pystyy varastoimaan 200 kWh energiaa. Sähkövarasto on liitetty Checkwattin virtuaalivoimalaitokseen Currentlyyn, jossa siitä tulee osa aggregoitua sekä kotitalouksien että yritysten omistuksessa olevien erikokoisten sähkövarastojen verkostoa, jotka toimivat yhdessä verkon tasapainottamiseksi.