Romahtamassa ollut rakennus muunnettiin energiatehokkaaksi Belgiassa – Sähköä säästyy 72 000 kWh vuodessa

Kuva: Frans Parthesius / De Baes Architects

Belgialainen arkkitehtitoimisto De Baes Architects suunnitteli remontin, jonka ansiosta asuinrakennuksen energiansäästöt ovat nyt mittavat.

Kuva: Frans Parthesius / De Baes Architects

Reilut 50 vuotta sitten sodan jälkeen Belgian rannikolle Knokken kaupunkiin nousi paljon arkkitehtuuriltaan funktionalismia edustavia rakennuksia. Monet niistä ovat nyt tulossa elinkaarensa päähän. Arkkitehtitoimisto De Baes Architects kertoo verkkosivuillaan projektista, joka koski yhtä näistä pahoin rapistuneista rakennuksista.

Koska rakennuksen purkaminen ja uuden rakennuksen rakentaminen aiheuttavat merkittävää haittaa ympäristölle, arkkitehtitoimisto halusi miettiä tapoja, miten olemassa oleva rakennus voitaisiin säilyttää. Asuinkerrostaloon päätettiin tehdä remontti.

Kuva: Frans Parthesius / De Baes Architects

Rakennus purettiin sen runkorakenteisiin asti, minkä jälkeen rakennus sai uuden tehokkaan vaipan, joka ylittää nykyiset kestävyysstandardit. Rakennukseen tehtiin modernit julkisivut, jotka ovat energiatehokkaita ja säästävät 72 000 kWh energiaa vuodessa. Koko remontoinnin ajan olemassa olevan rakennuksen materiaaleja rakenneosia pyrittiin käyttämään uudelleen ja vähentämään siten prosessin aikaisia päästöjä.

Arkkitehdit suunnittelivat rakennukselle hohtavan pinnan, joka piristää asuintalon ulkoasua ja liittää sen visuaalisesti yhteen aukion, taivaan ja meren kanssa. Arkkitehtuurissa on käytetty paljon lasia, jolloin tiloihin saadaan luonnonvaloa ja energiankäyttö voidaan minimoida.

Lue lisää

Katso kaikki