Remonttien riitatilanteet voivat tuplata kustannukset

Remonttien lopputuloksista riidellään säännöllisesti oikeudessa asti, ja oikeuskulut voivat nousta pahimmillaan tuhansiin euroihin.

Remonttien lopputuloksista riidellään säännöllisesti oikeudessa asti, ja oikeuskulut voivat nousta pahimmillaan tuhansiin euroihin.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksessa selvitettiin, paljonko suomalaiset olisivat valmiita maksamaan yleisistä remonteista nykyisessä kodissaan. Putkiremonttiin oltaisiin valmiita sijoittamaan eniten rahaa, noin 8 200 euroa.

Remonttiin käytetyistä euroista huolimatta työn jälki ei kuitenkaan aina vastaa odotuksia.

”Vakuutusyhtiössä remonteista aiheutuvat riitatilanteet ovat tuttuja. Tavallisimmin kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta korvattavat remonttiriidat koskevat työn viivästymistä, remontin hintaa tai remontin työn jälkeä”, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Matti Karimäki.

”Usein näistä remonteista ei ole mitään kirjallisia sopimuksia, joten jälkikäteen väitellään siitä, mitä ollaan aluksi sovittu remontin laajuudesta, kestosta ja hinnasta. Joskus remonteissa ilmenee jotain yllättävää, josta aiheutuu lisätöitä ja näistä lisätöistä sitten myös monesti riidellään. Samoin riidellään siitä, mitkä kaikki korjaukset kuuluvat takuukorjaukseen, mikäli myöhemmin ilmenee virheitä.”

Karimäen mukaan tärkein keino riitojen välttämiseksi on sopia kirjallisessa urakkasopimuksessa ennen urakoinnin aloittamista, mitä remontoidaan, missä aikataulussa ja mihin hintaan. Tärkeää on myös sopia, miten toimitaan, jos tulee yllätyksiä remontin aikana.

”Remontointiin liittyvät epäselvyydet ja riitatilanteet ovat yksi yleinen tilanne, jolloin suomalaiset tarvitsevat lakimiehen apua.”

LähiTapiolan Kantar TNS:llä toteuttaman Arjen katsaus -kyselytutkimuksen tulokset kerättiin 17.-23.5.2019 välisenä aikana. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä. Tutkimukseen vastasi 1 050 henkilöä.


Lue lisää

Katso kaikki