Ratialta LOFT -asuntojen Finndomon talomallistoon

Ristomatti Ratia suunnittelee parhaillaan ennakkoluulottomia vaihtoehtoja suomalaisille omakotirakentajille. Pohjoismaiden suurin teollisesti valmistettujen pientalojen toimittaja Finndomo tarjoaa Vaajatalot-tuotemerkin vuoden 2006 mallistossa uudenlaisia näkemyksiä ja ratkaisuja pientaloasumiseen. Tavoitteena on tuoda avaruus, valoisuus ja loft-asuntojen tuntu omakotirakentamiseen.

Pientaloasumisessa on havaittavissa uusia suuntauksia. Tilavuus ja asuintilojen monimuotoisuus ovat ihmisille tärkeitä, samoin tilojen muunneltavuus persoonallisiksi, omaleimaisiksi kodeiksi.

”Avainasemassa on tilankäyttö. Ihmiset toivovat asumiseen väljyyttä, avaruutta ja valoisuutta. Keittiötilojen ja oleskelun yhdistämisen lisäksi myös asunto ja puutarha halutaan liittää toisiinsa. Lisäksi viihtyisyyttä haetaan kylpyhuoneisiin ja saunoihin panostamalla niihin entistä enemmän”, kuvailee Finndomon konsernijohtaja Reijo Svanborg asumisen trendejä.

”Talojen teollinen valmistus takaa laadun, ammattimaisen rakentamisen ja pitävän budjetin. En usko rakennustyömailla hääriviin ämpäriurakoitsijoihin. Tehdasvalmisteisuus luo tiettyä luotettavuutta ja minimoi epävarmuustekijät, mikä on minulle tärkeää. Suunnittelutyöni periaatteena on, että se kestää aikaa. Se on tärkeää erityisesti omakotitalojen suunnittelussa”, Ratia sanoo.

Ratia luonnehtii uusia suunnitelmiaan tutkimusmatkailijan taloksi, jossa murretaan perinteiset ratkaisut. Ratia kaipaa kohennusta perinteisiin perusratkaisuihin erityisesti vaatteiden säilytyksessä, kylpyhuoneiden ja saunojen suunnittelussa, makuuhuoneiden koossa sekä eteisissä.

”Unelmani on tyhjä talo, jossa valo pääsee kulkemaan vapaasti. Tähän haasteeseen liittyen haluan ratkaista monia kysymyksiä ja suunnitella ratkaisun, joka täyttää nämä toiveet. Uskon, että uudet talomallit tarjoavat kaivatun vaihtoehdon nykyisellä talomallirintamalla. Minusta monet nykyiset talomallit ovat liian lukkoon lyötyjä, eivätkä asukkaat saa niistä oman näköisiä”, Ratia kuvailee.

Finndomon tehdasarkkitehtien haasteena on soveltaa Ratian uudet suunnitelmat tehdastuotantoon sopiviksi.

Lue lisää

Katso kaikki