RAKLIn suhdannetiedote: Kiinteistö- ja rakennusala lähes pysähtyneessä tilassa pääkaupunkiseudulla

Kiinteistökauppa on pysähtynyt eikä uusia asuntohankkeita käynnistetä. Toimitiloja valmistuu kevään ja kesän aikana markkinoille, joilla ei ole kysyntää. Kysyntä pienistä vuokra-asunnoista ja remonttien suunnittelijoista ja tekijöistä kuitenkin kasvaa. Infrastruktuurirakentamisen volyymi säilyy lähes viime vuoden tasolla.Rahamarkkinoiden kireys jatkuu
Rahamarkkinoiden tilanne on kaksijakoinen. Korot laskevat, mutta marginaalit nousevat ja lainan saanti vaikeutuu. Myös asuntolainoituksen ehdot tiukentuvat. Tilanne suosii omalla pääomalla toimivia sekä ensiasunnon ja suurempien asuntojen ostajia.

Kiinteistökauppa lähes pysähtynyt ja vuokrat laskevat
Kuluvan vuoden 1. neljänneksen kiinteistökaupat jäänevät pienimmiksi 9-10 vuoteen. Myyjien ja ostajien hintanäkemykset eroavat voimakkaasti ja kaupat ovat lähes pysähdyksissä. Vuokrien nousu Helsingin keskustassa on tasaantunut, mutta kääntynyt laskuun kantakaupungin ulkopuolella. Kiinteistöjen arvojen aleneminen laskee niiden tuottoja. Toimitilojen vajaakäyttöaste on kääntynyt nousuun. Toimistoja valmistuu kevään ja kesän aikana markkinoille, joilla kysyntä on lähes pysähtynyt.

Uudisrakennushankkeet jäissä
RAKLIn tammikuussa tekemän kyselyn mukaan pääkaupunkiseudulla käynnistettävien hankkeiden määrä jää vuoden 2003 tasolle. Aloituksissa painottuvat julkiset hankkeet ja tuetut asuntokohteet. Painopiste siirtyy nyt selvästi korjausrakentamiseen ja peruskorjauksiin. Valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa käynnistyy nyt jopa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kuluvan vuoden asuntoaloitusten ennakoidaan jäävän kuitenkin vain noin 1600 asuntoon koko maassa. Summasta noin 40 prosenttia on pääkaupunkiseudulla.

Hintataso putoaa ja kysyntä korjausrakentajista kasvaa
Kuluneen vuoden tarjoushinnat alittavat jo noin 5 prosentilla vuoden takaisen hintatason. Hintojen odotetaan laskevan kesään mennessä n. 10 prosenttia ja koko vuonna n. 15 prosenttia. Taso alittaa jo osittain kustannusarviot. Myös tarjousaktiivisuus ja hintakilpailu kasvavat. Rakennusliikkeet eivät nyt käynnistä omia hankkeitaan.

Korjausrakentamisen kysyntä kasvaa erityisesti asuinkiinteistöissä. Kasvua vauhdittavat kotitalousvähennys ja asunto-osakeyhtiöiden korjausavustus. Tarjouspyyntöjen lisääntyminen työllistää nyt alan suunnittelutoimistoja, mutta varsinaisia tekijöitä vasta syksyllä ja ensi vuonna.

Rautakaupan myynti sukeltaa
Rautakauppa odottaa tänä vuonna noin 15 prosentin myynnin vähenemistä. Tammi-helmikuussa myynti väheni jopa yli 27 prosenttia. Kuluttajien korjaus- ja peruskorjausaikomukset ovat kuitenkin jopa edellisen vuoden yläpuolella.

Suositukset
Pääkaupunkiseudulla tulee edelleen lisätä vuokra-asuntotuotantoa. Toimi- ja liiketilojen vuokralaisista kannattaa nyt pitää kiinni, vaikka vuokrat ovat laskemassa. Kiinteistömarkkinoilla on nyt omalla pääomalla toimivien ostajien markkinat. Korjausrakentamisen kasvu edellyttää tilaajilta valppautta tekijöiden valinnassa. Tilaajien kannattaa valita RALA-hyväksyttyjä tai vastaavan hyväksynnän saaneita palveluntuottajia. Rakennuttajien kannattaa hyödyntää suhdannetilanne käynnistämällä hankkeitaan.

Lue lisää

Katso kaikki