RAKLI: Energiaohjelma käynnistyy – kiinteistöalalle energiatehokkuussopimukset
Työ- ja elinkeinoministeriön asettama Energiatehokkuustoimikunta on tehnyt merkittävän työn tunnistaessaan tarvittavia toimenpiteitä ja kootessaan eri tahot yhteistyöhön. Kansallisen ilmasto- ja energiastrategian uudistamiselle ja toimeenpanolle on nyt entistä parempi pohja. Energiatehokkuustoimikunnan mietinnössä on esitetty 125 toimenpidettä energian säästämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Niiden avulla on saavutettavissa tavoitteeksi asetettu 37 terawattitunnin vuotuinen energiansäästö.
Rakennetulla ympäristöllä on merkittävä rooli ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamisessa. Kiinteistöt ja niiden käyttö kuluttavat n. 40 % kaikesta energiasta. Asunto -, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry asetti vuodenvaihteessa tavoitteeksi, että sen jäsenet parantavat nykyisen rakennetun ympäristön energiatehokkuutta vähintään 20 % vuoteen 2020 mennessä ja haastoi samalla jäsenensä sitoutumaan energiatehokkuustavoitteisiin. Monet RAKLIn jäsenistä ovat jo vuosien ajan tehneet esimerkillistä työtä energia- ja ympäristöhaasteiden ratkaisemiseksi.
RAKLI käynnistää energiatehokkuusohjelman tukeakseen asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Energiatehokkuus ei liity pelkästään investointeihin vaan sen on oltava keskeisenä näkökulmana mukana kaikessa toiminnassa. Toimenpiteitä tarvitaan sekä kiinteistöjen, yhdyskuntarakenteen että niiden hyödyntämisen osalta, jolloin kokonaisvaltainen käytön ja elinkaaret kattava tarkastelu on välttämätöntä.
Energiatehokkuussopimukset muodostavat tärkeän puitteen energiatehokkuuden parantamiselle. RAKLI ja sen jäsenet ovat käynnistäneet kiinteistöalan energiasäästösopimusten uudistamisen yhdessä ympäristöministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Sopimusmalli muodostuisi siten, että laaditaan kiinteistöalan puitesopimus, jonka allekirjoittajatahoina ensimmäisessä vaiheessa ovat sekä RAKLI että ministeriöt.
Puitesopimukseen tullaan liittämään sektorikohtaisia toimenpideohjelmia, joista ensimmäinen kattaa vuokra-asumisen ml. opiskelija-asunnot. RAKLIn jäsenet liittyvät toimenpideohjelmaan liittymisasiakirjalla. Tavoite on saada uusi sopimus käyttöön vuoden 2010 alussa ja korvata sillä vuonna 2002 solmittu asuinkiinteistöalan energiansäästösopimus. Tarkoitus on, että kehitettävä sopimusmalli antaisi mahdollisuuden laajentaa sen käyttöä muuhunkin asumiseen ja toimitiloihin.
RAKLIn ja sen jäsenten toimenpiteiden ohella tarvitaan valtion ja kuntien toimenpiteitä. Lain-säädäntöä, verotusta ja käytännön julkista ohjausta on kehitettävä energiatehokkuutta edistäviksi. Murrosvaiheessa tullaan tarvitsemaan myös taloudellista tukea.
On myös huomattava, että ilman tietoa kulutuksesta, on vaikea todeta säästöjä, havaita vikoja tai mitata tehokkuutta. Energiatehokkuuden parantamisen kannalta avainasemassa ovat energiatehokkuuden käsitteiden, mittareiden ja seurannan kehittäminen. Erityisesti sähkön osalta on mahdollistettava reaaliaikainen tai vähintäänkin tuntitasoinen seuranta ilman erillisiä maksuja. Nämä asiat on tärkeä toteuttaa pikaisesti.