Rakennustyömaa lämpenee päästöttömästi Vantaalla: ”Konkreettinen askel kohti hiilineutraalisuutta”

YIT:n rakentama As Oy Vantaan Ihastus lämpenee rakennus- ja käyttöaikana täysin päästöttömästi.

Rakennusaikana tavoitellut CO2-päästösäästöt Asunto Oy Vantaan Ihastuksessa ovat 165 000 CO2 kg. Kuva: YIT. Kuva ei ole kyseiseltä työmaalta.

YIT:n rakentama As Oy Vantaan Ihastus lämpenee rakennus- ja käyttöaikana täysin päästöttömästi. Rakentamisen ympäristöystävällisyyttä edistävinä kumppaneina hankkeessa ovat Geolon ja Voltan Lähienergia, kertoo Voltan Lähienergia tiedotteessaan.

YIT rakentaa Vantaalle uutta asuinkerrostaloa, jonka rakennus- ja käyttöaikainen lämmitys hyödyntää uusinta teknologiaa ja toimintamalleja. Asunto-osakeyhtiö Vantaan Ihastuksen rakennusaikainen olosuhdehallinta tuotetaan päästöttömästi Geolo-kokonaisratkaisun avulla. Käyttöaikana lämmityksestä vastaa Voltan Lähienergia maalämpöratkaisullaan. 

– Vantaan Ihastus on hieno esimerkki YIT:n vähäpäästöisestä rakentamisesta ja yrityksemme konkreettisista askeleista kohti hiilineutraalisuutta. Vahva yhteinen näkemys ja yhteistyö kohteessa Siriuksen, Voltanin ja Geolon kanssa on ollut tässä keskeisessä roolissa, sanoo Marko Oinas, YIT:n Strategiajohtaja ja Asumisen kehitysjohtaja tiedotteessa. 

Rakennusaikainen lämmitys on merkittävimpiä yksittäisiä tekijöitä CO2-päästöjen tuottajana sekä energian kuluttajana. Geolo mahdollistaa maalämmön hyödyntämisen hallitusti ja päästöttömästi rakennusaikaiseen olosuhdehallintaan ympäri vuoden. Geolon avulla saavutettava rakennushankkeen lopputulos on siis vähäpäästöinen, energiatehokas.

Rakennusaikana tavoitellut CO2 päästösäästöt Asunto Oy Vantaan Ihastuksessa ovat 165 000 CO2 kg. Kiinteistön elinkaaren aikaisissa CO2 -päästösäästöissä tämä tarkoittaa polttoöljyyn verrattuna noin 4,8 prosentin pudotusta. Tällä päästösäästömäärällä ajaisi keskipäästöisellä autolla 1,12 miljoonaa kilometriä, joka vastaa noin 28 kierrosta maapallon ympäri. Geolon käyttö kohteessa mahdollistaa lisäksi noin – 70 prosentin säästön ostoenergian määrässä. 

Vahva jaettu näkemys yhdistää hankkeen osapuolia 

Noin 4 000 neliömetrin kiinteistössä on 81 asuntoa, kahdeksassa kerroksessa. Kiinteistövarainhoitoyhtiö Sirius Capital Partnersin sidosryhmään kuuluvan yhtiön omistama asuinkiinteistö on tarkoitus rakentaa alusta loppuun kestävästi ja ympäristöystävällisesti rakennusurakoitsijana toimivan YIT:n toimesta. Rakentaminen alkoi elokuussa 2022 ja rakennuksen on tarkoitus valmistua tammikuussa 2024. Myös käytönaikainen toiminta on suunniteltu huolellisesti. Voltan Lähienergia tulee toimimaan valmiin rakennuksen energiantuottajana. Voltan keskittyy erityisesti paikallisesti tuotettuun ja maalämpöön perustuvaan energiaan. 

Käyttöaikaiset vuotuiset CO2-päästösäästöt kaukolämpöön verrattuna ovat noin 51 800 CO2 kg. Taloyhtiön elinkaaren ensimmäisen 10 vuoden päästösäästöt ovat yhteensä jopa 683 000 CO2 kg, joka vastaa henkilöautolla yli 4 500 000 km ajokilometriä. 

– Ympäristöystävällinen rakentaminen ja kiinteistön vastuullinen käytönaikainen energiankäyttö ovat Siriukselle keskeisiä arvoja. Vantaan Ihastus on hieno esimerkki siitä, miten yhteistyössä rakennusurakoitsijan ja laadukkaiden palveluntarjoajien kanssa voidaan mahdollistaa vähäpäästöinen asuinrakentaminen, Sirius Capital Partnersin johtaja Stefan Wiklund toteaa tiedotteessa. 

Voltanin ja Siriuksen näkökulmasta on tärkeää, että maalämpökentän kunnosta pidetään huolta Geolon avulla rakennusaikaisen käytön aikana, joten maalämpökenttä on hyvässä kunnossa elinkaaren aikaista käyttöä varten. Tämän mahdollistaa Geolon tekninen ratkaisu, jolla energiaa tuotetaan tehokkaasti ja maalämpökenttää ladataan rakennusaikaisella hukkalämmöllä. Geolon rakennusaikaisen käytön ansiosta kiinteistöön asennettava lopullinen lämmönjakotekniikka pysyy uutena ja käyttämättömänä, jolloin kaikki on näiltä osin energiantuottajan sekä kiinteistön omistajan näkökulmasta kunnossa kiinteistön käyttöönoton yhteydessä. 

– Yhteistyömallista hyötyvät kaikki hankkeen osapuolet sekä ympäristö. Voltan mahdollistaa päästötön lämmitys myös rakennusaikana kohteissamme, sanoo Miikka Lemmetty, Voltan Lähienergian toimitusjohtaja tiedotteessa. 

Lue lisää

Katso kaikki