Rakennusmies ei ole sähkömies – tätä eivät kaikki tiedä

Remontti- ja rakennuspuuhissa tulee usein eteen yksittäisiä sähkötöitä, joihin tarttuminen maallikkona voi johtaa hengenvaaraan.

Remontti- ja rakennuspuuhissa tulee usein eteen yksittäisiä sähkötöitä, joihin tarttuminen maallikkona voi johtaa hengenvaaraan.

– Kaikki sähkötyöt tulee teettää koulutetulla sähköalan ammattilaisella, jolla on asianmukaiset luvat kunnossa, muistuttaa sähköalan yhteisen Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Suomalaisista 15–34-vuotiaista 17 prosenttia uskoo, että myös rakennusmiehet saavat tehdä sähköasennuksia. Jopa 19 prosenttia uskoo samaa LVI-ammattilaisista. Muu suomalainen aikuisväestö tietää varsin hyvin, että ainoastaan oikeudet omaavat sähköasentajat saavat tehdä sähkötöitä, kertoo Löydä sähkömies -palvelun vuosittainen tutkimus.

Kodin sähköistykseen, valaistukseen ja eri toimintojen ohjaukseen liittyvissä asioissa neuvojaksi ja tekijäksi kelpaa vain sähköalan ammattilainen. Hänen kanssaan löytää osuvimmat keinot parantaa energiatehokkuutta, asumismukavuutta ja turvallisuutta. Jos kyseessä on sähköistyksen korjaus tai parantaminen eikä tiedä mistä lähteä liikkeelle, löytyy tähän yksinkertainen keino: kuluttajia varten luodun Löydä sähkömies-palvelun kodin sähköistyksen kuntokartoitus.

Tunnin tai parin tarkastuksella selviää, löytyykö kodista vikoja, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Kartoituksen jälkeen on helppo pyytää yhteneväiset tarjoukset varsinaisen työn teettämisestä.

Tänä päivänä rakennusmies tai matti meikäläinen saa sähköistyksen osalta itse tehdä ainoastaan muutamia toimenpiteitä, joita ovat muun muassa sulakkeiden vaihto sekä valaisimen lampun, sytyttimen ja sokeripalan vaihto. Myös yksivaiheisen liitäntä- tai jatkojohdon voi korjata pistotulpan vaihtamalla. Nämäkin vain siinä tapauksessa, että varmasti osaa tehdä sen oikein ja turvallisesti.

Muissa töissä paikalle on kutsuttava koulutus- ja työkokemusvaatimukset täyttävä sähköistysalan ammattilainen. Hän lisää tarvittavat pistorasiat ja korjaa rikkoontuneet kiinteästi asennetut sähkötarvikkeet kuten valokytkimet.

Oman paikkakunnan pätevä sähköalan ammattilainen löytyy osoitteesta www.löydäsähkömies.fi

Lue lisää

Katso kaikki