Rakennusliiton hallitus: Työvoiman saatavuusharkinta palautettava, muutosturvaa myös rakentajille

Rakentaminen on suhdannekuopassa ja uusien aloitusten määrä on valahtanut edellisen taantuman tasolle.

Kuva: Shutterstock

Rakentajien työllisyys on heikentynyt ja näyttää muuttuvan kesän edetessä kriittiseksi, kerrotaan Rakennusliitto ry:n tiedotteessa.

Tällä hetkellä EU:n ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinta on poistettu monista rakennusalan työtehtävistä suuressa osassa maata. Rakennusliiton hallitus edellyttää, että rakennusalan työtehtävissä saatavuusharkinta palautetaan pikaisesti kaikkien ELY-keskusten alueilla. Työvoimapulalla ei voi perustella halpatyövoiman tuottamista Suomeen, kun samalla kotimaisten rakentajien työttömyys kasvaa voimakkaasti, tiedotteessa kerrotaan.

Suomen talouden on ennustettu kääntyvän loivaan nousuun syksyn tullen. Rakentamisenkin suhdanne kääntyy aikanaan nousuun. Juuri nyt tehdään yrityksissä ratkaisuja, jotka vaikuttavat työvoiman saatavuuteen seuraavan nousukauden alkaessa.

Rakennusliiton hallitus perää alan yrityksiltä vastuun kantamista ja halua turvata alan tulevaisuus. Nyt ei ole aika hätiköidyille irtisanomisille. Yritykset ovat avainasemassa sen suhteen, onko tulevaisuuden Suomessa osaavia rakentajia. Toimialalla on pidettävä kiinni työvoimasta ja tarjottava henkilöstölle muun muassa mahdollisuutta ammattitaitoa vahvistaviin koulutuksiin, tiedotteessa kerrotaan.

Työnantajien on lain hengen mukaisesti huolehdittava, että muutosturvan tarjoamia mahdollisuuksia hyödynnetään mahdollisimman laajasti. Muutosturvan tavoitteena on helpottaa työttömäksi jäävän uudelleen työllistymistä ja siihen kuuluu mm. muutosturvaraha, oikeus koulutukseen ja tavallista pidempi työllistymisvapaa.

Aiempien laskusuhdanteiden kohdalla rakennusala on hukannut kotimaista koulutettua työvoimaa pysyvästi. Esimerkiksi alalle valmistuneille nuorille rakentajille on tarjottava tärkeä ensimmäinen työpaikka, muuten moni suuntaa toisille toimialoille jo ennen rakentajan uransa alkua, tiedotteessa todetaan.

Lue lisää

Katso kaikki