”Rakennusalan työturvallisuuskisa oli tuloksiltaan aiempaa kaksijakoisempi” – Kilpailun kokonaistulos jopa taantui hieman edellisvuosista

"Kärki oli ennätyksellisen korkeatasoinen, mutta heikoimpien yritysten taso tippui huolestuttavasti." 

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin perinteisen työturvallisuuskilpailun parhaat konsernit, yritykset ja työmaat palkittiin Kuopiossa 30.11. Konsernisarjan voitti NCC Suomi Oy ja kakkoseksi tuli Rakennusliike Lapti Oy. Pienten ja keskisuurten rakennusyritysten sarjan voitti Jalon Rakentajat Oy ennen Rakennustoimisto K.Tervo Oy:tä ja Rakennus Hassinen Oy:tä, joka on uusi mitalisti työturvallisuuskilpailussa. Eniten työturvallisuuttaan nosti Jalon Rakentajat Oy, kertoo Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piiri tiedotteessaan.

Kummassakin yrityssarjassa palkittiin myös parhaat perustus/runko-, sisävalmistus- ja korjausrakentamistyömaat. Konserneilla parhaan perustus/runkotyömaan palkinto jaettiin harvinaisesti kolmelle kohteelle: Lujatalo Oy:n Siilinjärven terveyskeskuksen, Rakennusliike Lapti Oy:n KYS:in Uuden Sydämen ja YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Pankkiirin työmaille. Ne kaikki ylsivät yli 100 prosentin kokonaistulokseen (maksimitulos 101,5), mikä on maan tiukimmassa työturvallisuuskilpailussa huima suoritus.

Paras sisävalmistustyömaa on YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Pyykkipoika ja paras korjausrakentamistyömaa NCC Suomi Oy:n Puijonkatu 22 A-osa.

Pk-yrityksillä parhaan perustus/runkotyömaasarjan voittajaksi ylsi Rakennustyö Salminen Oy:n AWW Paja 22. Paras sisävalmistustyömaa on Rakennustoimisto Tervo Oy:n urakoima Juuan koulukeskus.

Korjausrakentamistyömaiden ykköseksi tuli Rakennusliike Konttinen Oy:n Kuopion Savotalon eli kaupungin pääterveysaseman sisäilmakorjausurakka. Rakennusliike on kunnostautunut eeimerkillisesti etenkin pölyntorjunnassa.

Työturvallisuuden kokonaiskuva jätti parantamisen varaa

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttosen mukaan tämänvuotinen, maan tätä nykyä ainoa rakennusalan työturvallisuuskisa oli tuloksiltaan aiempaa kaksijakoisempi.

– Kärki oli ennätyksellisen korkeatasoinen, mutta heikoimpien yritysten taso tippui huolestuttavasti. Työturvallisuuskehitys näyttää jumittuneen, kun kilpailun kokonaistulos jopa taantui hieman edellisvuosista. Hyvän kehityksen eteen on saatava kaikki yritykset mukaan entistä tiiviimmin. Huomiota on kiinnitettävä turvallisuusjohtamiseen, koska sen taso putosi tänä vuonna. Itä-Suomen työturvallisuuskilpailu on Suomessa rakennusalalla ainoa, missä tätäkin asiaa mitataan, Anttonen sanoo tiedotteessa.

Itä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastaja Arto Liukkonen vahvistaa tiedotteessa, että rakennustyömailla on sattunut liian paljon tapaturmia tänä vuonna ja erot hyvien sekä heikkojen työmaiden ja yritysten kesken ovat kasvaneet.

– Työturvallisuutta luotaavien TR-mittausten hajonta on kasvanut. Tämän vuoden kolme huonointa työmaata ovat olleet viime vuoden huonointakin heikompia ja jälkipäähän jääneiden yritysten turvallisuustaso on muutenkin laskenut. Niissä on muun muassa työturvallisuusjohtamisen taso pudonnut. Toisaalta kisan kärjen turvallisuustaso on ennätyskorkealla. Samanlaista polarisoitumista ilmenee kilpailun ulkopuolisillakin rakennustyömailla, Liukkonen sanoo tiedotteessa.

Liukkosen mukaan työturvallisuuskilpailuun osallistuneiden Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritysten työmailla on tehty vajaan vuoden aikana 79 työmaatarkastusta. Niistä 19:llä on tapahtunut 22 vähintään yhden päivän sairauspoissaolon aiheuttanutta tapaturmaa. Yli viiden päivän poissaoloja on seitsemän. Siten parantamista on yhä työturvallisuudessa.

– Onneksi kokonaiskuvassa työturvallisuustilanne on rakennustyömailla parantunut sen reilun 15 vuoden aikana, kun olen tarkastajana toiminut. Moni epäkohta ja ongelma on kohentunut. Hyvää esimerkiksi on huomion kiinnittäminen pölyntorjuntaan. Toivoisin, että kvartsi- ja puupölyn torjuntaa tehtäisiin kuitenkin vielä paremmin työmailla, Liukkonen sanoo tiedotteessa.

– Toinen hitaasti edistyvä asia on henkilöstön sosiaalitilojen kunto. Niistä tuli eniten huomauttamista TR.mittauksissa. Kohentamisen varaa on etenkin monilla pienemmillä työmailla. Yksittäisistä asioista puutteita löytyy muun muassa A-tikkaiden tuennassa, Liukkonen sanoo tiedotteessa.

Rakennusliiton pohjoisen palvelualueen päällikkö Marko Niskasen mukaan kulunut vuosi ei ole tuonut rakennustyömailla esiin erityisen silmiinpistäviä ongelmia ja ilmiöitä.

– Sosiaalitiloissa on edelleen vaihtelua sekä parantamisen tarvetta. Alan haasteet ovat yhteisiä ja työturvallisuutta sekä -kulttuuria on jatkuvasti ja tinkimättä vaalittava, Niskanen sanoo tiedotteessa.

Asenne ratkaisee edelleen

Jalon Rakentajat Oy:n toimitusjohtaja Ville Kettunen korostaa hyvän asenteen merkitystä turvallisuustyössä kaikissa henkilöstöryhmissä sekä työturvallisuuden esilläpitoa ja jatkuvaa viestimistä. Painotamme, että turvallinen työskentely kuuluu rakentamisen ammattitaitoon, tiedotteessa kirjoitetaan.

–Olemme edelleen jalostaneet tänäkin vuonna hyviksi osoittautuneita ja tuloksekkaita toimintamalleja. Muun muassa uutena asia on, että TR-mittauksilla todennettava työturvallisuustaso on otettu mukaan tuotantopalkkioiden kannusteperusteisiin. Määrittelemme ensi vuodeksi uudet työturvallisuuden tulostavoitteet ja painotukset yhdessä työnjohtajien kanssa, Kettunen sanoo tiedotteessa.

Kettunen muistuttaa, että erityisen tärkeää on nuoremman rakentajasukupolven totuttaminen työturvallisuuden vaalimiseen, mielellään jo opiskeluajoista alkaen. Työturvallisuuskilpailun voitosta huolimatta hän kantaa huolta koko rakennusalan turvallisuusimagosta toivoen, että yrityksille ja työmaille löytyisi yhtenäisempi linja ja käytäntö turvallisuusasioissa.

– Erot näkyvät, kun työntekijät vaihtavat työpaikkoja ja aliurakoitsijoissa, Kettunen sanoo tiedotteessa.

NCC Suomi Oy:n hankekehitysjohtaja Marko Onttinen näkee kilpailumenestyksen tulleen vankkumattomalla, suunnitelmallisella ja jatkuvalla turvallisuustyöllä.

– Hyvälle tasolle yltäminen aiempina vuosina tuo kantoaaltoa, mutta ylläpidon saati kehittämisen eteen on kuitenkin toimittava koko ajan. Omille työntekijöillemme ei ole yli kahteen ja puoleen vuoteen sattunut yhtään poissaoloa aiheuttavaa työtapaturmaa. Aliurakoitsijoille niitä on joitakin tullut. Aliurakoitsijat ja muut yhteistyötahot onkin saatava samaan hyvää ”ruotuun” työturvallisuudessa. Myös koronavirukselta suojautuminen määrätietoisesti kuuluu työturvallisuuteen, koska yhtä lailla se aiheuttaa poissaoloja päästessään valloilleen työmailla, Onttinen sanoo tiedotteessa.

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piiri ja Itä-Suomen Aluehallintovirasto järjestävät ensi vuonnakin 2022 rakennusalan työturvallisuuskilpailun tammikuun lopusta alkaen.

—————————————————————————————————————-

 

TYÖTURVALLISUUSKILPAILUN 2021 KÄRKI SARJOITTAIN:

Konsernisarja

  1. NCC Suomi Oy
  2. Rakennusliike Lapti Oy

 

Paras perustus/runkotyömaa

Jaettu ykköstila:

Lujatalo Oy, Siilinjärven terveyskeskus

Rakennusliike Lapti Oy, KYS Uusi sydän

YIT Suomi Oy, As Oy Joensuun Pankkiiri

 

Paras sisävalmistustyömaa

YIT Suomi Oy, As Oy Joensuun Pyykkipoika

 

Paras korjausrakentamistyömaa

NCC Suomi Oy, Puijonkatu 22 A-osa

 

Pk-yritysten sarja

  1. Jalon Rakentajat Oy
  2. Rakennustoimisto K. Tervo Oy
  3. Rakennus Hassinen Oy

 

Paras perustus/runkotyömaa

Rakennustyö Salminen Oy, AWW Paja 22

 

Paras sisävalmistustyömaa

Rakennustoimisto Tervo Oy, Juuan koulukeskus

 

Paras korjausrakentamistyömaa

Rakennusliike Konttinen Oy, Savotalon sisäilmakorjaukset

 

Eniten työturvallisuustasoaan nostanut yritys

Jalon Rakentajat Oy

 

Lue lisää

Katso kaikki