Rakennusalan Lean-teko 2024 on valittu – ”Tuotantojunamalli on osoittanut voittajamalliksi”

As. Oy Liusketie 2:n linjasaneeraus osoitti, miten esivalmisteet ja tahtituotanto voivat nostaa alan tuottavuutta merkittävästi.

As. Oy Liusketie 2, Helsingin Pihlajamäki. Kuva: Fira

Firan asuntokorjaukset on saanut rakennusalan vuoden Lean-teko 2024 -palkinnon Liusketie 2:n hankkeesta, jossa toteutettiin kerrostalon putki- ja energiaremontti. Palkinnon myönsi Lean Construction Institute Finland. Palkinnon kriteereissä korostuivat monipuoliset, mutta hyvin konkreettiset teot Lean-oppien soveltamisessa rakennusalalla. Palkinto jaettiin Lean-rakentamisen päivillä Triplassa, kerrotaan Firan tiedotteessa.

Lean tarkoittaa jatkuvaa parantamista, asiakaslähtöisyyttä, hukan poistamista ja arvon tuottamista. Firan tavoitteena on parantaa jatkuvasti rakentamisen laatua, nopeuttaa läpimenoaikoja, vähentää rakentamisen kustannuksia ja lisätä työntekijöiden sekä asukkaiden tyytyväisyyttä, kerrotaan tiedotteessa.

– Olemme vieneet sekä suunnittelua että tuotantoamme eteenpäin määrätietoisesti. Asuntokorjaushankkeissamme virtausnopeus on parantunut yli 50 prosenttia viimeisen neljän vuoden aikana eli noin 15 prosenttia vuosittain. Ja nyt puhutaan keskiarvosta. Tuotantojunamalli on siis osoittanut voittajamalliksi. Olen erittäin iloinen palkinnosta, josta kunnia kuuluu hankkeeseen osallistuneiden lisäksi kaikille kehitystyöhön osallistuneille firalaisille, kertoo asuntokorjausten johtaja Sami Kokkonen tiedotteessa.

Osittain suojellun talon on suunnitellut arkkitehti Sulo Savolainen. Rakennuksessa suoritettiin putki- ja energiaremontti. Kuva: Fira

Liusketien tulokset olivat erinomaisia – osittain asuntoja päästiin luovuttamaan asukkaille jopa etuajassa. Myös asiakastyytyväisyys oli korkea kokonaistyytyväisyyden ollessa 4.4/5 ja NPS +38.

Fira vastasi myös suunnittelusta. Projektinjohtourakka sisälsi muun muassa vesijohtojen, viemäreiden, sähköjärjestelmien ja kylpyhuoneiden uusimisen. Kohteeseen toteutettiin lämmontalteenotto ja asennettiin aurinkosähköjärjestelmä. Rakentaminen alkoi vuoden 2023 alussa ja kesti noin vuoden. Taloyhtiössä on 114 asuntoa. Urakkaan kuului myös yhteisten tilojen, kuten saunan remontoiminen.

Lue lisää

Katso kaikki