Rakennusalalle on tyypillistä muutos

Rakennusmääräyksiä päivitetään usein, laaduntarkkailu on aiempaan verrattuna tarkempaa ja nykyään on entistä selkeämmin huomioitava myös ympäristönäkökulmat.

Rakennusmääräyksiä päivitetään usein, laaduntarkkailu on aiempaan verrattuna tarkempaa ja nykyään on entistä selkeämmin huomioitava myös ympäristönäkökulmat. 

Rakennusalalle, kuten monelle muullekin alalle, on ilmiönä tyypillistä muutos. Kaikki tämä tuottaa rakennusalan yrityksille muun muassa lisää paperitöitä.

”Virastot ja kaupungit uudistavat rakentamiseen liittyviä asetuksia, ja yritysten tulee päivittää toimintaansa sen mukaisesti. Nykyään on lisäksi huomioitava entistä tarkemmin esimerkiksi ympäristöön liittyvät asiat ja panostettava energiatehokkaiden rakennusten rakentamiseen”, kertoo Putconin toimitusjohtaja Rami Seppänen.

Putconin kädenjälki näkyy muun muassa Tanskassa teollisuuden laitesuojauksissa, sahateollisuuden yli 15 000 neliömetrin kokoisessa sprinkleriurakassa ja konesuojauksessa sekä Euroopan kemikaaliviraston rakennus- ja korjausurakoissa sprinkleriurakoitsijana ja suunnittelijana.

Länsimetron Kivenlahden osuuden sprinklaustyöt työllistävät yritystä parhaillaan. Projekti valmistuu Putconin osalta ensi vuoden puolella. 

”Kaikki on sujunut todella hyvin, vaikka Länsimetro projektina onkin monella tavalla melko haastava projekti laajuutensa takia. Toteutamme useat LVIA- ja SPR-projektimme kokonaisvastuurakentamisena eli KVR-urakkana”, Seppänen sanoo.

Putconin työmaat sijoittuvat eri puolille Suomea. Osassa projekteja suunnittelu ja toteutus tapahtuu kokonaan Putconin toimesta. Esimerkiksi Vaasassa rakenteilla on hybridirakennus. 

”Näin erilaiset toimijat saadaan yhdistettyä samaan rakennukseen. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla on suuri kysyntä tämänkaltaisille rakennuksille, halutaan saman katon alle eri palveluita. Kun kiinteistöjä käytetään erilaisiin tarkoituksiin, tulee luonnollisesti rakennusten hukkakäyttöäkin vähemmän.”

Putcon työllistää 40 asentajan ja kahdeksan toimihenkilön lisäksi alihankinnan kautta välillisesti yhteensä yli sata henkilöä. Alihankkijoiden määrä vaihtelee projektikohtaisesti.

Työsarkaa riittää esimerkiksi rakennusten sisäilma-asioiden parissa, etenkin kunnallisella ja julkisella puolella. 

”Rakennusten sisäilman viilentäminen muutamallakin asteella parantaisi niiden sisäilmaa ja sisätiloissa oleskelua merkittävästi. Asuinrakennuksiin tehdään nykyään usein isoja lasipintoja, joiden kautta auringon paahde muuttaa sisälämpötilaa nopeasti liian korkeaksi.”

”Tähän kannattaakin kiinnittää huomiota, jotta asuminen on mahdollisimman mukavaa. Tuolloin vaihtoehtoina ovat joko ikkunoiden varjostaminen, ilmanvaihdon lisääminen tai erillinen jäähdytysjärjestelmä.”

Lue lisää

Katso kaikki