Rakennus- ja sisustustarvikekauppa kasvaa edelleen

Rakentamisessa on takana useita kasvun vuosia ja myös rakennus- ja sisustustarvikekauppa on kasvanut kolme vuotta peräkkäin.

Kuluva vuosi on alkanut hyvin tammi-maaliskuun myynnin ollessa neljän prosentin kasvussa. Koko vuoden ennustetaankin olevan vielä kasvun vuosi rautakaupan alalla.

Vaikka myönnetyt rakennusluvat ja rakentamisen kokonaisennuste lupaa vuodelle 2019 pientä laskua, toimii rautakaupan alan rakentamisen jälkisyklisessä markkinassa. Suuret viime vuoden asuntojen aloitusmäärät tulevat tänä vuonna sisustusvaiheeseen ja omakotitalojen rakentamisen ennustetaan pysyvän lähes ennallaan.

Rakentamisen ala on erityisesti kasvukeskuksissa kärsinyt työvoimapulasta, joka on vaikuttanut korjausrakentamisen työvoiman saatavuuteen. Isojen kerrostalokohteiden aloitusten lasku tarjoaa saneerauspuolelle nyt paremmin työvoimaa, ja korjausrakentamisen ennustetaankin kasvavan kahden prosentin vuosivauhtia.

RASI ry ennustaa rautakaupoille vuodesta 2019 hyvää kasvun vuotta, jota tukee alkavan kesäkauden positiiviset myyntiodotukset.

”Lämmin huhtikuu ja toukokuun lämpeneminen on siivittänyt myös isoimman sesongin kasvua ja saanut kotipuutarhurit ja pihojen kunnostajat liikkeelle. Suomalaiset panostavatkin nyt terassilla asumiseen ja oleiluun”, sanoo RASIn toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

Viime vuoden pitkät hellejaksot jättivät monen ulko- ja terassimaalausprojektin odottamaan parempia maalausilmoja, joten patoutuneen kysynnän oletetaan purkautuvan tänä kesänä.

”Ulkomaalausta joudutaan siirtämään niin helle- kuin sadekeleiltä. Toukokuun kuivat kelit ja lämpötilat ovat olleet mitä parhainta maalausilmaa”, muistuttaa Liuksiala.

 

Lue lisää

Katso kaikki