Puumala lämpiää tulevaisuudessa auringolla ja lämpöpumpuilla

Puumalaan valmistuu syksyllä 2019 uutta teknologiaa hyödyntävä lämpölaitos, joka tuottaa lämpöenergian kaukolämpöverkkoon hiilineutraalisti ilman CO2-päästöjä tuottavaa polttamista.

Suur-Savon Sähkö korvaa öljyn ja hakkeen käyttöä kaukolämmön tuotannossa aurinkoenergialla ja erikoislämpöpumpulla. Puumalaan valmistuu syksyllä 2019 uutta teknologiaa hyödyntävä lämpölaitos, joka tuottaa lämpöenergian kaukolämpöverkkoon hiilineutraalisti ilman CO2-päästöjä tuottavaa polttamista.

Uuden lämpölaitoksen näkyvin elementti on urheiluhallia vastapäätä tuleva 400 neliön kokoinen aurinkolämpökenttä. Puumalan seurakunta omistaa maa-alueen, jonka se luovuttaa korvauksetta ekologisen ja innovatiivisen järjestelmän käyttöön.

Koko järjestelmän sydän on Calefa Oy:n kehittämä HotLevel-erikoislämpöpumppu. Erikoislämpöpumppu jalostaa ilmasta kerätyn lämmön kaukolämpöverkkoon sopivaksi, ja samanaikaisesti jäähdyttää sekä aurinko- että energiakeräimiä, jotta lämpöä saadaan otettua entistä enemmän talteen.

Ylijäämälämpö varastoidaan lämpöakkuun, mistä lämpöä jalostetaan erikoislämpöpumpun kautta kaukolämpöverkkoon.

Aurinkokenttä tuottaa 25 prosenttia järjestelmän energiasta. Loput 75 prosenttia tuotetusta lämpöenergiasta kerätään lämpöpumpun avulla ilmasta.

Lämpölaitos vähentää öljyn käyttöä 30 000 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 515 000 kiloa vuodessa. Hakkeen polttaminen vähenee merkittävästi. CO2-päästöjen pudotukset vastaavat noin 260 henkilöauton vuotuisia päästöjä. 

Erikoislämpöpumpuilla ilmastotalkoisiin

Viime vuonna Suomessa kaukolämmöstä 20 prosenttia tuotettiin kivihiilellä ja 36 prosenttia turpeella. Kivihiilen käyttö energiantuotannossa päättyy vuonna 2029. Myös turpeen käyttöä energiantuotannossa tullaan todennäköisesti vähentämään ilmastopoliittisten tavoitteiden seurauksena.

”Toimialalla on kymmenen vuotta aikaa löytää ratkaisu, miten näin suuri siivu voidaan korvata hallitusti. Kaukolämmön hinta on pidettävä jatkossakin asiakkaille ystävällisenä”, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo.

Tykkyläinen näkee aurinkovoimalla olevan jonkinlainen osa ratkaisussa, mutta pelintekijänä tulevat olemaan haaleista lämmönlähteistä korkeita lämpöjä tuottavat erikoislämpöpumput.

”Uskon, että lämpöpumpputeknologia teollisessa mittakaavassa on yksi harvoja uskottavia suuren mittaluokan ratkaisuja, mitä Suomen energiahuollossa tulee ottaa käyttöön. Näin saadaan hyvällä hyötysuhteella hyödynnettyä ulkoilman lämpöä tai teollisuuden hukkalämpöä kaukolämmön tuotannossa.”

Tykkyläinen pitää kiertotalousajattelua vastauksena ajan haasteisiin.

”Jos teollisuudesta löytyy matalalämpöistä hukkalämpöä ja sitä pusketaan meriin ja järviin, tulee määrätietoisesti löytää keinoja, miten nämä ovat lämpöpumppujen avulla hyödynnettävissä kaukolämpöverkossa.”

Hallituksen linjaus lämpöpumpuilla tuotetun kaukolämmön matalammasta sähköverosta kertoo viestiä, että myös poliittisessa kentässä asia nähdään ratkaisuna Suomen lämmöntuotantoon tulevaisuudessa.

Puumalan lämpölaitoksen energia on peräisin auringosta ja ilmasta.
Puumalaan syksyllä 2019 valmistuvan lämpölaitoksen energia on peräisin auringosta ja ilmasta.

Järjestelmät hankittiin kokonaisuutena

Puumalan lämpölaitoksen toteuttaa kokonaistoimituksena Calefa Oy. Aurinkokeräimet tulevat Savosolarilta.

”Tällaisia kokonaisuuksia ei saa kaupan hyllyltä. Riskien kannalta on tärkeä asia, että laitos toimitetaan kokonaisratkaisuna. Olisimme saattaneet olla isoissa ongelmissa, jos olisimme ottaneet tähän monta toimittajaa. Kun tehdään uutta, josta kenelläkään ei ole kokemusta, voi vastaan tulla monenlaista haastetta”, Tykkyläinen sanoo.

Merkitystä hankinnassa on ollut myös Business Finlandin myöntämällä investointituella.

”Se kertoo meille tärkeää viestiä suunnasta, mihin Suomen poliittinen päätöksenteko haluaa ohjata energiantuotantoa. Näen tämän alkuna suuremmalle. Meillä on tarkoitus lähteä monistamaan tätä omassa toiminnassa.”

”Jatkossa aiomme tarjota teollisuudelle ja kuntasektorin asiakkaille ratkaisuja, joilla saadaan yhdyskunnan erilaisia lämpöjä hyödynnettyä ja näin leikattua fossiilisen lämmön käyttöä.”

Lue lisää

Katso kaikki