Pudasjärven keskustaan rakennetaan kestäviä asuinkerrostaloja hirrestä

Pudasjärvelle valmistuu syksyllä 2021 kaksi paikallisista hirsistä rakennettua hybridikerrostaloa.

Pudasjärvelle valmistuu syksyllä 2021 kaksi paikallisista hirsistä rakennettua hybridikerrostaloa. Hirsi on terveellinen ja ekologinen rakennusmateriaali, jonka hiilijalanjälki on pieni myös kestävän tuotannon takia. Hirren käytön uskotaankin lisääntyvän suurissa kohteissa.

Swecon rakennesuunnittelijat ovat mukana Pudasjärven keskustaan syksyllä 2021 valmistuvien Pudasjärven Vuokratalot Oy:n hirsikerrostalojen suunnittelussa. Hankkeen pääurakoitsija on Rakennusliike Lapti Oy.

– Kyse on hybridikohteista, joiden kantava runko tehdään betonielementeistä ja ulkovaippa, julkisivu ja osa väliseinistä paikallisista hirsistä, kertoo Swecon rakennetekniikan asiantuntija Marko Karkulehto.

Noin 9,5 miljoonan euron hankkeen suunnittelussa on kiinnitetty erityishuomiota kosteudenhallintaan ja hirsien suojaamiseen rakentamisen aikana. Suunnittelua on tuettu tietomallinnuksella.

– Se on helpottanut riskienhallintaa ja työnjohtoa niin tuotannossa kuin työmaalla, toteaa Laptin Pohjois-Suomen hankekehityspäällikkö Tapio Ronkainen.

Tietomalli on ollut arvokas apuväline myös hirsien valmistaja Kontiotuotteelle.

– Yhdistelmämalli tarjosi lähtötiedot esimerkiksi hirsien aukkojen jatkosuunnitteluun ja sitä kautta tietojen vientiin suoraan hirsitehtaamme koneelle, kertoo Kontiotuotteen liiketoimintajohtaja Hanna Haipus.

Perinteisesti hirrestä on tehty vapaa-ajanasuntoja ja pientaloja, ja Suomessa joka neljäs omakotitalo rakennetaan hirrestä.

Terveellinen ja ekologinen rakennusmateriaali

Pudasjärvelle halutaan rakentaa nimenomaan hirrestä. Paikkakunnalla on jo näyttävä hirsikampus, jota on käyty ihmettelemässä ympäri maailman.

– Rakennusmääräysten mukaan iso hirsi sopii mihin tahansa rakenteisiin. Haipus toteaa.

Lisäksi hirrellä on erinomainen kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta, mikä varmistaa sisäilman laadun.

– Hirsi onkin salonkikelpoinen vaihtoehto myös asunto-osakeyhtiöille.

Hirsirakennus toimii hiilivarastona, ja siksi hirsirakentamisessa puhutaan usein hiilijalanjäljen sijaan ekologisesta hiilikädenjäljestä.

– Hirren valinta ei olekaan pieni, vaan iso teko ympäristön hyväksi, Haipus korostaa.

Lue lisää

Katso kaikki