Pöyry nostaa esille keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Pöyryn huippuseminaari nosti esille uusia ratkaisuja ja ideoita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Yli 250 yritysjohtajaa ja huippuasiantuntijaa kokoontui 14.11. Helsinkiin Finlandia-talolle 60-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävän Pöyryn järjestämään Carbon Clash -seminaariin. Seminaarissa keskusteltiin pääasiassa ilmastonmuutoksesta sekä ratkaisuista sen hillitsemiseksi.

Tilaisuuden aluksi Pöyryn hallituksen puheenjohtaja Henrik Ehrnrooth nosti esille hyvin raflaavia lukuja maailmasta, jossa elämme. Luvut kuvaavat hyvin niitä dramaattisia muutoksia, joita 60 vuodessa on tapahtunut, ja millaisia haasteita tulemme kohtaamaan seuraavien vuosikymmenien aikana.

”Vuonna 1958 maailman vuotuiset hiilidioksidipäästöt olivat 11,9 Gt, nyt ne ovat 51 Gt. Muoveja ei käytännössä tunnettu lainkaan, nyt niitä tuotetaan 330 Mt.”

Jotta haasteet eivät loppuisi tähän, Ehrnrooth muistutti, että nykyään lähes kaksi miljardia ihmistä kärsii puhtaan veden puutteesta. Mutta vuoteen 2048 mennessä luku kaksinkertaistuu. Ongelmien mittakaava aiheuttaa nöyryyttä jopa Pöyryn kaltaisessa 5500 ihmisen asiantuntijaorganisaatiossa.

Pääteemoina Carbon Clashissa olivat energiajärjestelmien muuttaminen hiilivapaiksi ja muun muassa muovin korvaaminen biopohjaisilla materiaaleilla. Energiajärjestelmien muuttamisesta hiilivapaiksi keskustelivat energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja polttoaineyhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

Sekä Lundmark että Anttonen olivat yksimielisiä siitä, että energian kulutuksesta johtuvien päästöjen vähentämiseksi tarvitaan globaaleja toimia.

”Vaikka EU on päästövähennystoimissaan edellä muuta maailmaa, EU:n kasvihuonekaasupäästöt ovat vain yhdeksän prosenttia globaaleista päästöistä”, Pekka Lundmark huomautti.

“Ei riitä, että EU edistää päästövähennystoimia ainoastaan EU-tasolla. Tarvitsemme enemmän kansainvälistä yhteistyötä, ja tässä tarvitaan globaalia, hallitusten välistä politiikkaa”, jatkoi Mika Anttonen.

Molemmat puhujat korostivat, että täysin päästöttömään energiajärjestelmään ei ole realistista päästä vuoteen 2050 mennessä edes Euroopassa. Siksi hiilinielujen lisäämisen on oltava osa ratkaisua.

Pöyryn toimitusjohtaja Martin à Porta kertoi tapahtumassa myös hiilidioksidiin liitettävistä markkinamekanismeista.

”Hiilidioksidipäästöjä pitäisi alentaa 4 000 miljoonasta tonnista 275 miljoonaan tonniin vuoteen 2050 mennessä, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä 1,5 °C-asteeseen. Asettamalla hinnan hiilidioksidille edistämme muutosta ja luomme samalla uudenlaista liiketaloutta”, à Porta sanoi.

Kuvassa Pöyryn toimitusjohtaja Martin a Porta.

Jätä kommentti

*

*