Positiivisia uutisia Pohjanmaalta – ”Kalenteri on täynnä vuoden 2025 loppuun asti”
Pohjanmaalla sekä rannikkoseudulla toimivan Tammi Kiinteistötekniikka oy:n työnjohtaja Arto Tammi kertoo, että töitä on ollut riittävästi tarjolla rakennusalan taantumasta huolimatta koko ajan.
– Kalenteri on täynnä vuoden 2025 loppuun asti. Eli meillä on positiivinen ongelma sen suhteen.
Toinen, todellinen haaste on Tammen mukaan valtava resurssipula kylmäpuolen asentajien osalta.
– Putkiasentajia on tällä hetkellä hyvin, mutta kylmäpuolen asentajista on huutava pula. Tarve kasvaa koko ajan, sillä jäähdyttämisen tarve kasvaa jatkuvasti.
Kylmäasentaja tarvitsee laajaa osaamista
Tammi sanoo, että yksi kompastuskivistä on kylmäasentajan osaamisen laajuus.
– Kylmäpuolen asentajan työssä tarvitaan sähköalan peruskoulutus, taito juottamiseen ja kylmätekniikan teoriaan pitää olla hallussa. Lisäksi pitää ymmärtää järjestelmien toiminta käytännössä. Sähköasentaja oppii kyllä juottamaan, mutta putkiasentajalle sähköpuoli on kinkkisempi.
Lisäksi kylmäalan työt painottuvat enemmän kesälle.
– Sekin voi karsia nuorten kiinnostusta hakeutua alalle. Etenkin jäähdytyslaitteiden huoltaminen keskittyy usein kesälle. Talvella testaaminen on hankalaa, kun olosuhteet ulkona ovat epäedulliset.
Kylmäalan koulutuspaikkoja on vähennetty viime vuosina, vaikka tarve kasvaa jatkuvasti.
– Minun käsitykseni on se, että yksi syy on hakijoiden vähyys. Sen vuoksi paikkoja on vähennetty.
Hybridikohteita entistä enemmän
Tammi sanoo, että hybridikohteet laajentavat kylmäasentamisen tarvetta ympärivuotiseksi. Uudisrakennuksiin tehdään pääsääntöisesti järjestelmä, jota pystytään hyödyntämään sekä lämmittämiseen että jäähdyttämiseen.
– Hybridikohteet, joissa maalämmön avulla sekä lämmitetään että jäähdytetään, ovat lisääntyneet. Tämä on mielestäni oikea suuntaus; samaa laitteistoa pystytään hyödyntämään molempiin.
Tammi mainitsee, että jäähdyttämisen osalta myös aurinkosähköjärjestelmät ovat tulleet avuksi.
– Aiemmin tilojen viilennys koettiin kalliiksi. Nyt aurinkoenergian avulla voi jäähdyttää kesällä hyvinkin edullisesti.
Hinnat kolminkertaistuneet jo
F-kaasuasetuksen myötä tuleviin muutoksiin Tammi on jo törmännyt muun muassa kohonneiden hintojen osalta. F-kaasuasetus tulee pakottamaan laitekannan uusimiseen, sillä kylmäaineet kallistuvat ja lopulta loppuvat.
– Viime vuonna tämä muutos alkoi jo näkyä, eli vanhojen kaasujen hinta on kolminkertaistunut. Hintojen nousun kautta tavallaan pakotetaan kiinteistönomistajat vaihtamaan laitteet, sillä huoltokustannukset nousevat korkeaksi. Vanhojen kylmäaineiden hinnat voivat nousta 10-kertaiseksi.
Luonnollinen kylmäaine propaani eli R32 on jo käytössä.
– Aine on palava, joten jonkin verran se aiheuttaa niin sanotusti harmaita hiuksia, etenkin korjaustöissä. Laite pitää saada tyhjennettyä todella hyvin ennen juottamistyötä. Laitteissa on korkeat paineet, ja kokonaisuuden hallitsevia tekijöitä on hankala löytää. Järjestelmän toiminta pitää tuntea todella hyvin. Jos huoltomittarikytkennät tehdään väärässä järjestyksessä tai jos asentamisen osalta tapahtuu virheitä, niin paleltumisriski on olemassa.
Asennustöissä ei Tammen mukaan ole ilmennyt muita haasteita.
– Etenkin vedenjäähdytyskoneissa kylmäainepiiri on valmiiksi rakennettu tehtaalla, eli käytännössä siihen kytketään vain vesiputket kiinni. Keskisuurissa laitoksissa, joissa käytetään väliaineena kylmäainetta, joutuu enemmän kylmäaineen kanssa tekemisiin.
Tammi kertoo, että laitetoimittajat tuottavat informaatiota hyvin.
– Saamme asennusohjeet laitetoimittajilta, eli sen suhteen emme ole kokeneet haasteita. Laitteet ovat minun tietämykseni mukaan toimineet hyvin. Niitä on ollut viitisen vuotta nyt markkinoilla. Laskennallinen elinikä on 15–20 vuotta, eli lyhyehkö aikahan tässä on vasta takana.
Tammi jatkaa, että investoinnit pitäisi saada käyntiin.
– Asiakkaathan haluavat käyttää vanhoja laitteita niin pitkään kuin ne kestävät, mutta sitten kun kaikki haluavat uudet laitteet samaan aikaan, niin ollaan ongelmissa, sillä asentajista on jo nyt pulaa.
Rannikkoseudulla tapahtuu
Tammi kertoo, että merkittävä investointi Vaasan seudulla on Hitachin uusi alue. Hitachin investointi sisältää toimistotilojen lisäksi uuden muuntajatehtaan. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2027.
– Tämä kokonaisuus on suunnittelupöydällä tällä hetkellä. Pääurakoitsija on jo valittu, mutta muita tekijöitä ei vielä.
Suurimmat toimijat alueella ovat Tammi Kiinteistötekniikan lisäksi Are, Caverion ja Bravida.
– Täällä on hyvä henki toimijoiden kesken, ja tarjouskilpailuja käydään hyvässä hengessä.
Tammi Kiinteistötekniikalla on useampi isomman kokoluokan projekti meneillään.
– Vaasan keskustassa on niin sanotusti monttu auki Sokos-hotellin toisessa osassa. Toteutus alkaa syksyllä. Siinä olemme mukana lvi-urakoitsijana. ABB:llä teemme saneerausurakkaa, Wärtsilän Vaskiluodon tehtaalla on parhaillaan uudisrakentamisprojekti prosessipuoleen liittyen, ja samalle alueelle valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä Scandic-ketjulle hotellin saneeraus, jossa olemme myös mukana.
Yritys liittyi QMG:hen vuonna 2020. Tammi kertoo, että QMG toimii tukena taustalla.
– Suoranaisena hyötynä saamme muun muassa ostettua isommalla volyymilla ja sitä kautta edullisemmalla hinnalla. Saamme tarvittaessa alihankkijoita konserniyrityksistä ja myös meidän asentajiamme muualle töihin, jos on tarvetta. QMG:n kautta saimme myös enemmän laskentaresursseja eli pystymme muiden yhtiöiden kanssa tarjoamaan isojakin hankkeita, esimerkiksi huoltokohteita ympäri Suomen.
Työ alla:
Työnkuvaan kuuluu muun muassa työnjohtoa, laskutusta, urakkalaskentaa ja työmaiden käyttöönottoa. ”Juuri nyt työpöydällä on lista tilauksia Wärtsilän uusimpaan projektiin, jonka pitäisi valmistua kesän aikana.”
Vapaa-ajalla:
Harrastaa enduroa. ”Harjoittelen kavereiden kanssa viikonloppuisin ja osallistutaan ympäri Suomea kilpailuihin. Toukokuussa sain hopeamitalin C40-luokassa eli aloittelevissa yli 40-vuotiaissa. Innostuin kavereiden innostamana nelisen vuotta sitten. Ajaessa ei ehdi muuta miettimään.”
Parasta työssä:
Joustavuus. ”Jos ei huvita tietokoneella istua, niin voi lähteä kentälle tutkimaan ongelmia. Ongelmanratkaisu on mukavaa ja tietysti helpompaakin silloin, kun pääsee työmaalle ratkomaan haasteita.”