Pohjoismaiden terveellisin toimisto löytyy Suomesta

Green Building Partnersille on myönnetty terveyttä ja hyvinvointia edistävien toimistojen WELL-sertifikaatti ensimmäisenä Pohjoismaissa.

Green Building Partnersille on myönnetty terveyttä ja hyvinvointia edistävien toimistojen WELL-sertifikaatti ensimmäisenä Pohjoismaissa.

International Well Building Instituten hallinnoima WELL-standardi on USA:ssa vuonna 2014 kehitetty kiinteistöalan luokitus, joka perustuu alan johtavaan tutkimukseen. Sen tavoitteena on tuottaa tiloja, jotka tutkitusti edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

“Rakennukset kuormittavat tänä päivänä ympäristöä aiempaa vähemmän. Kestävän kehityksen ajattelu, lainsäädäntö ja vapaaehtoiset ympäristösertifioinnit ovat edistäneet tätä muutosta. Kiinteistöjen käyttäjät, me ihmiset, olemme kuitenkin jääneet hieman lapsipuolen asemaan. Tämä näkyy myös tämänhetkisessä mediakeskustelussa sisäilmaongelmista”, Green Building Partnersin toimitusjohtaja Keijo Leppävuori sanoo.

Ihmiset viettävät keskimäärin 90 prosenttia päivästä sisätiloissa, rakennetussa ympäristössä, joten rakennuksilla on suuri vaikutus ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Sisätiloihin kaikkia hyödyttäviä elementtejä

WELL-standardi ei korvaa tuttuja ympäristöluokituksia, kuten LEEDiä tai BREEAMia, vaan lisää tarkasteluun inhimillisen näkökulman. Luokitus perustuu seitsemään kategoriaan: ilma, vesi, valo, mieli, ravitsemus, kunto ja viihtyisyys.

“WELL-standardin vahvuus on sen holistisuus. Kyse ei ole vain siitä, että työtyytyväisyyttä parannetaan tuomalla toimistoon yksittäinen biljardipöytä, jota käyttää vain muutama. Standardin seitsemän kategoriaa auttoivat meitä suunnittelemaan toimiston ja laatimaan toimintamallit, jotka kattavasti edistävät meidän työntekijöidemme tehokkuutta ja hyvinvointia”, sanoo GBP:n johtava asiantuntija Konsta Tuokko.

Isoimmat muutokset Green Building Partnersin Pitäjänmäen-toimistolla tehtiin liittyen sisäilmaan, luontoon ja valoon. Sisäilmaa parannettiin muun muassa ilmanvaihtoa parantamalla, vähäpäästöisiä ja käytettyjä huonekaluja valitsemalla, siivouskemikaaleja vähentämällä ja erityisesti sisäilmaa puhdistavilla ja ilmankosteutta optimoivilla Naava-älyviherseinillä. Sisäilman parantamisen lisäksi Naavat lisäsivät vihreän luonnon määrää toimistolla, mikä on yksi olennainen osa WELL-standardia. Lisäksi valon määrää ja muokattavuutta lisättiin toimistolla. Työntekijöiden liikkumista ja aktivoitumista työpäivän aikana helpotettiin.

“Saavutimme nyt WELL-standardin Silver-tason sertifioinnin. Tavoitteenamme on parantaa Gold-tasoon kolmen vuoden päästä sertifioinnin uusimisen yhteydessä. Siitäkin huolimatta, että jo nyt työntekijöiden tyytyväisyys tiloihin parani 100 prosenttiin”, Tuokko jatkaa.

 

Lue lisää

Katso kaikki