Pisa-tulokset: Energiateollisuus huolissaan vihreän siirtymän vaatimasta osaamisesta 

Suomen tulokset jyrkällä laskukäyrällä.

Kuva: Shutterstock

Suomen sijoitus Pisa-tuloksissa on suorastaan romahtanut matematiikassa, ja varsinkin lukutaidossa. Luonnontieteissä lasku oli vähäisempää, mutta sitä oli. Kärkipaikkoja kansainvälisessä vertailussa miehittävät Aasian vahvat ja kasvavat taloudet, Euroopan kärkeen on noussut Viro. Suomi on hiipunut kauas kärkisijoilta, joissa olimme reilut kymmenen vuotta sitten, kerrotaan Energiateollisuus ry:n tiedotteessa.

– Jos halutaan pärjätä, pitäisi saada kiitettäviä eikä tyydyttäviä tai heikkoja ja se edellyttää innostuksen herättämistä luonnontieteitä ja matematiikkaa kohtaan, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Petteri Orpon hallitus on sitoutunut ohjelmassaan jatkamaan luonnontieteiden ja matematiikan osaamista vahvistavan Lumate-strategian toimeenpanoa. Menestyminen kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa voi Energiateollisuuden mukaan perustua vain osaamisen kasvattamiseen. Työvoiman hinnassa emme pärjää kasvaville ja kehittyville talouksille.  

– Trendi on huolestuttava. Jos halutaan pärjätä, pitäisi saada kiitettäviä eikä tyydyttäviä tai heikkoja, ja se edellyttää innostuksen herättämistä luonnonteitä ja matematiikkaa kohtaan, toteaa Leskelä tiedotteessa.

– Meillä on eurooppalaisessa vertailussa erinomaiset edellytykset olla puhtaan siirtymän kärkimaa, mutta se edellyttää osaajien kasvattamista omissa kouluissamme. Voimme kasvaa ja menestyä vain, jos opetellaan lukemaan ja laskemaan kunnolla. Nyt suunta on väärä, Leskelä jatkaa tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki