Pelillistämisellä työturvallisuutta sähköverkon rakentamiseen

Sähköverkkoyhtiö Elenia on ottanut käyttöön sähköverkon rakentamisen työturvallisuuden kouluttamisessa viihdepuolelta tutun pakohuonepelin.

Sähköverkkoyhtiö Elenia on ottanut käyttöön sähköverkon rakentamisen työturvallisuuden kouluttamisessa viihdepuolelta tutun pakohuonepelin.

Elämyksellisellä oppimiskokemuksella on tarkoitus vaikuttaa uudella tavalla turvallisuusasenteisiin, vähentää tapaturmia ja parantaa työturvallisuutta.

Oppimisympäristö kouluttaa sähköverkon rakentamisen ammattilaisia työturvallisuuteen pelillistämisen avulla. Pakohuonepeli on rakennettu todellista työmaatilannetta mukaillen huomioon ottaen työturvallisuuden perehdyttämisen ja oppimisen vaatimukset. 

Pakohuonepelissä yhteistyö tiimiläisten kesken korostuu, tunnelma tehtäviä ratkottaessa innostaa ja tavoite onnistuneeseen pakoon virittää oppimista uudella tavalla.

”Työnteon turvallisuudessa on kysymys jokaisen omasta ja kaikkien yhteisestä asenteesta”, sanoo Elenian kunnonhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Turo Ihonen.

”Tavoite on muuttaa arkisen työnteon käytäntöjä turvallisuuden vaatimukset entistä paremmin tiedostavaksi.”

Elenian pakohuonepeli lähti kiertueelle toukokuun lopussa ja kiertää touko-elokuun aikana kymmenellä paikkakunnalla, jotka ovat Lapua, Reisjärvi, Haapavesi, Karstula, Muurame, Orivesi, Heinola, Hämeenlinna, Tammela ja Tampere.

Tavoitteena on, että 1000 energia-alan ammattilaista pelaa pakohuonepelin kesän 2019 aikana. Ensi vaiheessa pelaamaan on kutsuttu verkon rakentamisen ja ylläpidon urakoitsijakumppanit. Myöhemmin on tarkoitus, että peliä pääsevät pelaamaan myös muut energia-alalla työtään tekevät, sähköalan opiskelijat ja muut verkostot.

”Peli rakennettiin konttiin, jotta se on liikuteltava ja tavoittaa laajemman joukon pelaajia”, kertoo Elenian pakohuonepelin projektipäällikkö Mikko Kapanen.

”Elenian verkkoalue ulottuu Oulun korkeudelta Hailuodosta Pohjois-Uudellemaalle Karkkilaan ja usein asentajilla on pitkä matka koulutuksiin. Pakohuonepelin avulla pääsemme lähemmäs ammattilaisia siellä missä työt tehdään”.

Kiertueen aikataulu elokuussa:

Viikko 32 (5.8. – 9.8.) Hämeenlinna

Viikko 33 (12.8. – 16.8.) Tammela

Viikko 34 (19.8. – 23.8.) Tampere

Viikko 35 (26.8. – 28.8.) Tampere

Pakohuonepeli on rakennettu yhteistyössä kontin toimittajan Fincumet Container Oy:n ja pakohuonepelien asiantuntijan WayOut Oy:n kanssa. Pakohuonepeli on osa Elenian työturvallisuuden parantamisen TEKO – terveenä kotiin -hanketta, jossa aiemmin tänä vuonna Elenia yhdessä yli 40 kumppaninsa kanssa allekirjoitti Turvallisuusmanifestin.

Lue lisää

Katso kaikki