Pantzar ei usko kuluttajien voimaan ilmastonmuutoksen torjunnassa

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo, ettei vihreitä arvoja kannattava länsimainen kuluttaja pelasta maapalloa; puheet ja teot ovat ristiriidassa.

– Vihreä asenne ei tule näkymään käytännössä. Esimerkiksi hygienian tai kylmäsäilytystapojen rutiineja ei vapaaehtoisesti muuteta radikaalisti. Muutos tapahtuu pakon edessä.

Pantzarin mukaan muutospakko syntyy, kun kehittyvät maat alkavat kuluttaa kuten länsimaat. Silloin syntyvä niukkuus näkyy nousevina hintoina, ja hankintoihin joudutaan suhtautumaan vakavammin.

Maailman muuttuminen tulee Pantzarin mukaan näkymään aiempaa tehokkaammassa, kokonaisvaltaisessa aluesuunnittelussa. Tuleva yhteiskuntarakenne tuo palvelut ja työn takaisin lähelle asuntoja, jolloin päivittäisen paikasta toiseen siirtymisen tarve vähenee merkittävästi. Tulevaisuuteen kuuluvat myös sähkön ja käyttöveden kulutushuippuja tasaavat älyverkostot sekä muunneltavat tilat.

– Esimerkiksi modulaarinen asunto on tarpeen tullen jaettavissa kahdeksi asunnoksi rakentamalla väliseinä, kun talotekniikka antaa myöten.

Mika Pantzar puhui Oraksen järjestämässä tilaisuudessa Tiedekeskus Heurekassa keskiviikkona 14.3.2012. Oras on Heurekan ilmastonmuutosta käsittelevän Klima X -näyttelyn päätukija. Näyttely on esillä 27.1.2013 saakka.

Lue lisää

Katso kaikki