Palovaroittimia testattu – yksi malli poistettu markkinoilta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut markkinoilla olevien palovaroittimien savuherkkyyttä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut markkinoilla olevien palovaroittimien savuherkkyyttä.

Seitsemästä testatusta palovaroittimesta yhdestä löytyi puutteita. Malli on poistettu markkinoilta. Testattavaksi valittiin kuusi optista ja yksi ionisoiva palovaroitinmalli.

Markkinoilta poistetun ElectroGEAR HS-102/93600 -palovaroittimen kaikki näytekappaleet eivät reagoineet riittävällä tavalla testipaloissa, joissa poltettiin puuta ja puuvillaa. Maahantuoja poisti tuotteen vapaaehtoisesti markkinoilta.

Testit tehtiin Ranskassa sijaitsevassa CNPP-testauslaitoksen laboratoriossa eurooppalaisen standardin EN 14604 mukaisesti. Testeissä mitataan varoittimen hälytysherkkyyttä erilaisiin savutyyppeihin neljässä eri testipalossa, joissa muodostuu joko tummaa tai vaaleaa savua poltettavasta materiaalista riippuen.

Palovaroitin on uusittava 5–10 vuoden välein

Pelastuslain mukaan palovaroitin on pakollinen asuinrakennuksissa. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti jokaisessa kerroksessa. Palovaroitin on halpa henkivakuutus, ja sellainen olisi suositeltavaa olla jokaisessa makuuhuoneessa ja poistumisreitillä.

Palovaroittimen valmistajat ilmoittavat varoittimien käyttöiän olevan keskimäärin 5–10 vuotta. Varoitin tulee uusia viimeistään ilmoitettuna uusimisajankohtana. Laitteen uusimisajankohta on merkitty palovaroittimen pohjaan.

Tukes valvoo myynnissä olevien uusien palovaroitinten vaatimustenmukaisuutta. Parhaillaan on käynnissä myös selvitys, jossa mitataan käyttöikänsä loppuvaiheessa tai sen jo ylittäneiden palovaroittimien savuherkkyyttä. Tukesin ja alan muiden tahojen yhteistyöprojektin tuloksista tiedotetaan vuoden 2018 alkupuolella.

Testatut palovaroittimet:
• Icas IIR-SLi (ionisoiva)
• Airam KD-133A
• Deltronic PS-1211
• ElectroGEAR HS-102
• Fireman 5705 230 V
• Housegard SA401S
• NordSafe HS-104

Lue lisää

Katso kaikki