Espooseen nousee painovoimaista ilmanvaihtoa hyödyntävä talo

Talon rakenteisiin rakennusvaiheessa asennettavat sensorit tuottavat ilmanvaihdosta reaaliaikaista tietoa.

Talon rakenteisiin rakennusvaiheessa asennettavat sensorit tuottavat ilmanvaihdosta reaaliaikaista tietoa.

Espoon kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt rakennusluvan Nöykkiöön rakennettavalle pientalolle, jossa hyödynnetään painovoimaista ilmanvaihtoa. Rakennusvaiheessa rakenteisiin asennettavat sensorit tuottavat jatkossa ilmanvaihdosta reaaliaikaista dataa niin talon asukkaita kuin tieteellistä tutkimusta varten.

”Espoon rakennusvalvonta haastoi ja sparrasi meitä hyvässä hengessä koko lupaprosessin ajan. Rakennusvalvonta on hoitanut työnsä tarkasti, ja tällä viikolla saimme tiedon siitä, että lupa painovoimaiselle ilmanvaihdolle on myönnetty ilman lisäehtoja”, kohteen rakennuttamisesta vastaavan TRÄ Kronor -yhtiön toimitusjohtaja Kirsi Joensuu toteaa.

Painovoimaisen ilmanvaihdon lisäksi rakennusluvassa on myös toinen mielenkiintoinen linjaus: kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen rakennuttajalle myönnetty lupa käyttää kantavana rakenteena talojen nykyaikaiseen designiin kuuluvia massiivipuuelementtejä. TRÄ Kronorin käyttämä massiivipuurakenne tehdään naulaamalla lautoja ristikkäin siten, että saavutetaan yksiaineinen puuseinä ilman liimaa, muovia ja lisättyjä kemikaaleja.

Painovoimaisesta ilmanvaihdosta apua sisäilmaongelmiin?

TRÄ Kronor asennuttaa talojen rakenteisiin jo rakennusvaiheessa sensorit, jotka tuottavat reaaliaikaista dataa muun muassa sisäilman laadusta sekä rakenteiden kosteudesta. Tämä tieto on arvokasta rakennuttajalle, asukkaille sekä puurakentamiseen keskittyvälle tieteelliselle tutkimukselle. Datan avulla voidaan myös todentaa lupahakemuksessa tehtyjen laskelmien paikkansapitävyys.

”Painovoimainen ilmavaihto on osa vuosisataista suomalaista rakennusperinnettä. Uusien teollisten rakennusmateriaalien kehittämisen myötä koneellisesta ilmanvaihdosta tuli osittain pakostakin alan standardi. Sisäilman sekä rakentamisen laatuun liittyvät ongelmat kannustavat meitä nyt palaamaan toimiviksi testattuihin menetelmiin. Tulevaisuudessa painovoimainen ilmanvaihto yhdistettynä uusimpaan sensoriteknologiaan voisi tarjota hyviä ratkaisuja esimerkiksi päiväkoteja ja kouluja piinaaviin sisäilmaongelmiin”, Joensuu toteaa.

Espoon pientalon lisäksi TRÄ Kronor rakennuttaa painovoimaisia ja massiivipuurakenteisia koteja myös muualla pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi 12 asunnon townhouse-kokonaisuus rakentuu Tuusulan vuoden 2020 Asuntomessuille.

 

Lue lisää

Katso kaikki