Päästötön ja energiaa kierrättävä tehdas – ”Vesihöyry on pahin päästömme ilmaan”

Vastuullisuus. Energiatehokkuus. Hiilidioksidipäästöt nollaan.

Petri Vuori, Arttu Peltonen ja Matti Sihvonen tehtaan lämpöpumppulaitoksessa. Tehtaan tuotantoprosessista syntyvä lämpöenergia otetaan talteen ja käytetään uudelleen tehdasprosesseissa. Ylijäävä energia ohjataan kaukolämpöverkkoon. Kuva: Saara Karttunen

Vastuullisuus. Energiatehokkuus. Hiilidioksidipäästöt nollaan. Muun muassa nämä tavoitteet asetettiin, kun Woodspinin kuitutehtaan energiaratkaisua alettiin suunnitella. Tavoite saavutettiin lämpöpumppujen avulla.

Woodspinin tehdasrakennus valmistui lokakuussa 2022 Jyväskylän Eteläportin teollisuusalueelle. Tehdas sijaitsee Alvan kaukolämpöverkkoalueella. Kun tehdasta alettiin suunnitella, Woodspinin ja Alvan keskeisiä kysymyksiä olivat: kuinka saadaan aikaan CO2-vapaa lämmitys ja jäähdytys niin, että energian käyttö olisi mahdollisimman optimaalista? Millä teknologialla päästään riittävän suuriin, yli sadan asteen tuottolämpötiloihin?

Kumppaniksi valikoitui hollolalainen Calefa, jonka kuumalämpöpumpuilla pystytään tuottamaan suuria tehoja ja jopa 110–115-asteista lämpöä. Energiaratkaisujen suunnittelussa ja toimittamisessa on ollut mukana myös tehtaan kuivatusratkaisun toimittava Valmet.

Sen lisäksi, että lämpöpumpuilla energia tuotetaan kokonaan ilman hiilidioksidipäästöjä, tehdas toimii tuulivoimalla tuotetulla vihreällä sähköllä. Kuidun tuotanto itse asiassa vähentää ympäristön CO2-päästöjä, koska lämpöpumppulaitoksen kautta hiilineutraalia ylijäämälämpöä voidaan hyödyntää kaukolämpöverkossa. 

− Kuitutehdas on myös suljettu vesikiertoon. Haluamme olla vastuullisia ja kuluttaa mahdollisimman vähän vettä, sanoo Spinnovan vanhempi kehitysinsinööri Arttu Peltonen.

− Emme tarvitse edes ympäristölupaa, koska meillä ei ole lämpölaitosta emmekä aiheuta ilmanpäästöjä. Vesihöyry on pahin päästömme ilmaan. 

Tämä on näyte Talotekniikka-lehden 1/2023 jutusta. Tilaajana pääset lukemaan jutun näköislehdestämme

Tilaa Talotekniikka-lehti

Lue lisää

Katso kaikki