Pääkirjoitus

TKK:n Täydennyskoulutuskeskus järjesti reilu vuosikymmen sitten luentosarjan, jonka aiheena yksioikoisesti suomennettuna oli älytalo, sen suunnittelu ja tekniset ratkaisut. Puolen vuoden sitkeä istuminen �?�palkittiin�?� Japanin matkalla, jonka huipentumana opintoryhmällemme esiteltiin Tron-house; japanilaisten kehittämä älykäs talo, joka piti lanseerattaman ympäri maailman. Hieno talo se oli, hämmentäväkin. No, täytyy myöntää. Päällimmäiseksi jäivät mieleen arkirutiineihin liittyvät erikoisuudet; aamupuuro valmistui nappia painamalla liukuhihnalta, ikkunat huuhtoutuivat niin ikään automaattisesti. Oma ihmetyksensä oli wc, oli kuin olisi piipahtanut pienessä terveystarkastuksessa.

Tron-housesta ei koskaan sellaisenaan tullut maailman laajuista menestystä, hyvä niin. Yksi virstanpylväs ja suunnannäyttäjä se kaiketi on talotekniikan historiassa ollut.

Tekninen kehitys on tietysti tehnyt tehtävänsä, mutta silti. Tässä kohtaa on helppo siteerata professori Oiva Toikkaa, joka haastattelussa on kuvannut filosofiaansa toteamalla, �?�että jos ei tule näin, voi tulla näin: jollei tule housuja, niin tulee liivit.�?� Lausahdus pätee erinomaisesti myös talotekniikkaan ja sen osa-alueisiin. Huipputeknologia on asia erikseen, mutta huimista näkymistä huolimatta kehitystyön tuloksista käyttöön seuloutuvat lopulta ne, joista oikeasti on hyötyä ihmisten arkipäivässä.

Oivan oivaa elämänasennetta voi toteuttaa myös lehden tekemisessä. Pienikin suunnan muutos saattaa avata uusia uria�?� En tullut Talotekniikka-lehden päätoimittajaksi ihan pystymetsästä, mutta en myöskään astunut valmiiseen pöytään. En sitä odottanutkaan. Asian voi ilmaista sangen yksinkertaisesti: hyvässä porukassa on kivaa ja haasteellistakin kattaa asioita uudella tavalla, uusin voimin.

Talotekniikka-lehden tavoitteena on olla alan ensisijainen tietolähde, joten tulemme jatkossakin tuottamaan asiantuntevia, kiinnostavia ja tietoa antavia artikkeleita ammattitaitoisin voimin. Tavoitteenamme on kehittää lehteä myös journalistisesta näkökulmasta. Pieni ulkoasun hiominen on aina paikallaan, iso julkisivuremontti on tarkoitus toteuttaa lähitulevaisuudessa.

Yksi hyvän lehtikonseptin elementeistä on toimituksen ja lukijoiden välinen vuoropuhelu. Niinpä, hyvät ihmiset, ottakaa yhteyttä ja kertokaa mielipiteenne. Kaikkia juttuideoita ei välttämättä voi toteuttaa heti seuraavassa lehdessä, mutta hyville ajatuksille löytyy varmasti jossakin vaiheessa tilaa.

Ystävällisesti yhteistyössä,

Päätoimittaja Hannele Koskinen

Lue lisää

Katso kaikki